Проблеми корупційних ризиків при набутті та реалізації права власності на земельну ділянку учасниками бойових дій та особами, прирівняними до них - Харитонова, Тетяна Євгенівна; Харитонова, Т. Є.; Kharytonova, Tetiana Ye.; Білошкурський, Микола Миколайович; Білошкурський, М. М.; Biloshkurskyi, Mykola M. (Юридичний науковий електронний журнал, 2025)
У статті досліджуються проблеми корупційних ризиків, які можуть виникати при набутті та реалізації права власності на земельну ділянку учасниками бойових дій та особами, прирівняними до них. Було досліджено основні нормативно-правові акти, які встановлюють можливість набуття права власності на земельну ділянку зазначеними пільговими категоріями. Метою статті стало виокремлення основних корупційних ризиків під час реалізації учасниками бойових дій та особами, прирівняними до них, права на першочергове відведення земельних ділянок, а також розроблення пропозицій з протидії та запобіганню таким ризикам. Було проаналізовано декілька найбільш розповсюджених корупційних способів набуття та подальшої реалізації земельних ділянок, які отримуються пільговими категоріями осіб. Зокрема, це може бути: – створення сприятливих умов для неправомірної вигоди посадовими особами від першочергового відведення земельної ділянки пільговим категоріям осіб, незважаючи на місце у черзі претендентів; – входження учасника бойових дій чи особи, прирівняної до такого, у змову з посадовою особою та, шляхом зловживання посадовою особою своїми повноваженнями, якнайшвидшу реалізацію права на першочергове відведення земельної ділянки та її подальшу реалізацію з метою розподілення доходу від продажу між учасниками корупційного правопорушення та інші. Було запропоновано боротися з такими корупційними схемами за допомогою отримання інформації із державних реєстрів та інформаційних систем, у яких фіксуються данні щодо ветеранів війни, учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, які мають право на позачергове відведення земельної ділянки та які бажають його реалізувати. Надання таким реєстрам та системам публічного характеру для прозорого контролю, наприклад, за рухом черги або перевірки статусу пільгових категорій, або правомірності надання чи кількості земельних ділянок. Таку роль може виконувати функціонал застосунку «Дія», який є більш доступним для широкого загалу користувачів, або Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, доступ до якого є більш обмеженим чинним законодавством. The article examines corruption risks that may arise in the acquisition and exercise of property rights to land plots by combatants and individuals with equivalent status. The primary regulatory acts governing the acquisition of property rights to land plots by these privileged categories were analyzed. The purpose of the article is to identify key corruption risks during the exercise of the priority right to land allocation by combatants and individuals with equivalent status and to develop proposals to counteract and prevent such risks. Several common corrupt practices related to the acquisition and further use of land plots allocated to privileged categories were analyzed. These include: – Creating favorable conditions for illicit benefits to officials during the priority allocation of land plots to privileged individuals, irrespective of their position in the queue of applicants. – Collusion between a combatant or an equivalent individual and an official, leading to the abuse of the official’s authority for expedited allocation of land plots and their subsequent resale, with the proceeds shared among the participants of the corruption scheme. To combat such corrupt practices, the use of information from state registries and information systems that record data on war veterans, combatants, and individuals with equivalent status was proposed. These systems should include those eligible for priority land allocation and those intending to exercise this right. It is recommended to make such registries and systems publicly accessible for transparent monitoring, such as tracking the queue or verifying the status of privileged categories or the legality of allocations and the number of land plots provided. This role could be performed by functionalities within the “Diia” application, which is more accessible to the general public, or the State Register of Property Rights to Real Estate, access to which is more restricted under current legislation.
Харитонова Т. Є. Проблеми корупційних ризиків при набутті та реалізації права власності на земельну ділянку учасниками бойових дій та особами, прирівняними до них / Т. Є. Харитонова, М. В. Білошкурський // Юридичний науковий електронний журнал. - 2025. - № 1. - С. 269–272. Режим доступу: DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0374/2025-1/58 ; https://hdl.handle.net/11300/29230
Keywords: корупційні ризики; земельна ділянка; право власності; державна реєстрація; державні реєстри; ветерани війни; учасники бойових дій; воєнний стан; набуття та реалізація права власності на земельну ділянку; corruption risks; land plot; property rights; state registration; state registries; war veterans; combatants; martial law; acquisition and exercise of property rights to land plots