Особливості виборчого процесу у сучасній Японії - Іванець, Т. М.; Иванец, Т. М.; Ivanets, T. M. (Одеса, 2017)
Стаття розглядає особливості виборчого процесу в Японії та його вплив на формування та трансформацію партійної системи. Досліджуються особливості японської виборчої системи, відмінності в проведенні виборів до нижньої та верхньої палати парламенту, реформи виборчої системи на межі ХХ–ХХІ століть та їх наслідки для подальшого розвитку партійно-політичної сфери країни, основні тенденції та зміни в явці виборців в останні десятиріччя в залежності від їх вікової групи. У статті також аналізуються останні вибори до Палати Представників 2014 року та до Палати Радників 2016 року. Автор досліджує рівень підтримки різних партій у регіональному плані, кількість виборців, які проголосували за кожну партію, розподіл голосів та місць у парламенті, нові явища, які були характерні для виборчого процесу на цих виборах.

Статья рассматривает особенности избирательного процесса в Японии и его влияние на формирование и трансформацию партийной системы. Исследуются особенности японской избирательной системы, различие в проведении выборов в нижнюю и верхнюю палату парламента, реформы избирательной сферы на рубеже ХХ-ХХІ веков и их последствия для дальнейшего развития партийно-политической сферы страны, основные тенденции и изменения в явке избирателей за последние десятилетия в зависимости от возрастной группы. В статье также анализируются последние выборы в Палату Представителей 2014 года и в Палату Советников 2016 года. Автор исследует уровень поддержки различных партий в региональном плане, количество избирателей, проголосовавших за каждую партию, распределение голосов и мест в парламенте, новшества, которые были характерны для избирательного процесса на этих выборах.

The article examines the peculiarities of the electoral processes in Japan and their influence on the formation and transformation of the party system. The author explores the features of the Japanese electoral system, the difference in the elections to the lower and upper house of parliament, the electoral reforms at the turn of the 20th and 21st centuries and their implications for the development of the party and political sphere of the country, the main trends and changes in voter turnout in recent decades, depending on the age group. The article also analyzes the recent elections to the House of Representatives of 2014 and to the House of Councillors in 2016. The author examines the level of support for various parties in the regional plan, the number of voters who voted for each party, the distribution of seats in parliament, innovations that were characteristic of the electoral process in this elections.
Іванець Т. М. Особливості виборчого процесу у сучасній Японії / Т. М. Іванець // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 3. – C. 15-18.
Keywords: партійна система Японії; виборча система; парламентські вибори; явка виборців; опозиційна коаліція; партийная система Японии; избирательная система; парламентские выборы; явка избирателей; оппозиционная коалиция; party system of Japan; electoral system; parliamentary elections; voter turnout; opposition coalition