Політичні технології іміджбілдингу – створення бренду - Онищенко, О. О.; Onyshchenko, O. O. (ВД "Гельветика", 2021)
У статті розглянуто поняття і сутність іміджевих політичних технологій. Розкрито поняття «полі тичний імідж», «іміджмейкер», «фейсбілдинг». Проаналізовані та виділені основні складові іміджу. У роботі обґрунтована побудова загальної стратегії виборчої кампанії та місце іміджу кандидата у ній. Виділена та проаналізована структура іміджу. Окреслені основні типи політичних діячів. Розкриті по няття вербального та невербального імідж-фактору. Здійснено аналіз стратегічного образу кандидата у контексті виборчої боротьби та її складових. Розглянуто вплив засобів масової інформації та соціаль них мереж на політичний імідж. Обґрунтована значущість політичних ідей. Детально проаналізовані етапи створення політичного іміджу. У роботі розкриті чинники, котрі впливають на зміну політич ного іміджу. У статті наголошено, що вдало сформований імідж кандидата – це запорука успішної стратегії, бо в умовах нинішньої політичної культури увага потенційного виборця концентрується саме на особистості, яка представляє певну політичну силу. В основі технологій формування іміджу лежить політична дія чи подія з життя політика, яка слугує передумовою формування позитивного образу серед населення. Для того, щоб імідж кандидата був надійний та приносив певний результат, він по винен задовольняти очікування великих соціальних груп. Важливо, щоб він був влучним, яскравим та конкретним, швидко запам’ятовувався і був гнучким до змін. Створюючи певний імідж політику, його намагаються зробити унікальним, нетиповим та не схожим на інші образи для того, щоб привернути до нього увагу електорату. Вдало сформований політичний імідж виступає певним зв’язком між елек торатом і політиком, між запитом і політичною дією. Імідж, який обирає електорат, відображає запити та інтереси електорату, його основні проблеми та коло питань, які необхідно вирішити. Іміджмейкери навмисно залишають у створеному образі політика «порожні місця», які електорат може самостійно заповнити. Отже, імідж є надскладним феноменом, який створюється на основі поєднання багатьох чинників і має за мету створити вдалий політичний образ для досягнення поставленої цілі

The article considers the concept and essence of image political technologies, reveals the concept of “polit ical image”, “image maker”, “face building”. The main components of the “image” are analyzed and selected. The paper substantiates the construction of the general strategy of the election campaign and the place of the candidate’s image in it. The structure of the image is selected and analyzed. The main types of politicians are outlined. The concepts of verbal and nonverbal image factor are revealed. The analysis of the strategic image of the candidate in the context of the election campaign and its components is carried out. The influence of mass media and social networks on the political image is considered. The significance of political ideas is substantiated. The stages of creating a political image are analyzed in detail. The paper reveals the factors that influence the change of political image. The article emphasizes that a well-formed image of a candidate is the key to a successful strategy, because in the current political culture, the attention of a potential voter is focused on a person who represents a certain political force. The basis of image formation technologies is a political action or event in the life of a politician, which serves as a prerequisite for the formation of a positive image among the population. In order for the candidate’s image to be reliable and bring a certain result, it must meet the expectations of large social groups. It is important that it is accurate, bright and specific, easy to remember and flexible to change. By creating a certain image of politics, they try to make it unique, atypical and unlike other images in order to attract the attention of the electorate. A well-formed political image is a link between the electorate and the politician, between demand and political action. The image chosen by the electorate reflects the demands and interests of the electorate, its main problems and the range of issues that need to be addressed. Image-makers deliberately leave empty spaces in the created image of politics, which the electorate can fill on their own. Thus, the image is a very complex phenomenon, which is created on the basis of a combination of many factors and aims to create a successful political image to achieve the goal.
Онищенко О. О. Політичні технології іміджбілдингу – створення бренду / О. О. Онищенко // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голова ред. ради), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 68. – С. 40-45. DOI https://doi.org/10.32837/app.v0i68.128
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; імідж; іміджмейкер; іміджбілдинг; політичний образ; електорат; image; image maker; image building; political image; electorate