Поняття та сутність зобов’язань у сфері оновлення цивільного законодавства України - Федосєєв, Петро Михайлович; Федосєєв, П. М.; Fedosieiev, Petro M. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті надається загальне поняття та з’ясовується сутність зобов’язань у сфері оновлення цивільного законодавства України. На основі аналізу Концепції оновлення Цивільного кодексу України досліджено підходи до оновлення (рекодифікації) загальних положень про договірні зобов’язання. Констатовано, що нинішнє фрагментарне реформування договірного законодавства, яке спричинило створення великого, а подекуди безсистемного масиву правових норм, не сприяє належному врегулюванню приватноправових відносин в умовах євроінтеграційних процесів в Україні. Відповідно, дослідження новітніх змін у механізмі договірного регулювання є важливою передумовою для початку процесу оновлення Цивільного кодексу України. Зроблено висновок, що процес оновлення договірного законодавства повинен торкнутися не стільки форми, у якій виражаються певні правові ідеї, скільки зміщення акцентів із законодавчого регулювання правовідносин між їх учасниками в сторону договірного їх визначення. Виокремлено спільні з країнами-членами ЄС проблеми договірного регулювання приватноправових відносин, а також принципові положення, на яких таке оновлення цивільного законодавства у сфері договірних зобов’язань має відбуватися. Акцентовано на тому, що зобов’язальні правовідносини виникають, як і інші правовідносини, із фактів, яким закон надає силу юридичних фактів. Закон не є підставою для виникнення зобов’язань, оскільки тільки наявність життєвої обставини, що сприйнята та зафіксована законодавцем як юридичний факт та відповідна вказівка законодавця, викликає зобов’язання. У статті аргументовано доцільність оновлення розділу I Книги 5 ЦК України «Загальні положення про зобов’язання» (гл. 47–51), яка стосується поняття, суб’єктного складу, особливостей виконання, забезпечення виконання, припинення зобов’язань і правових наслідків за їх порушення. Крім того, наявною є потреба у виділенні в главі 47 ЦК України й інших зобов’язально-правових конструкцій, зокрема: альтернативного, солідарного, факультативного, натурального зобов’язання.

This article provides a general concept and essence of obligations in the field of updating the civil legislation of Ukraine. Based on the analysis of the Concept of updating the Civil Code of Ukraine, the approaches to updating (recoding) the general provisions on contractual obligations are investigated. It is stated that the current fragmentary reform of contractual legislation, which has led to the creation of a large, and sometimes unsystematic array of legal norms, does not contribute to the proper settlement of private law relations in the context of European integration processes in Ukraine. Accordingly, the study of the latest changes in the mechanism of contractual regulation is an important prerequisite for starting the process of updating the Civil Code of Ukraine. It is concluded that the process of updating contractual legislation should affect not so much the form in which certain legal ideas are expressed, as the shift of emphasis from the legislative regulation of legal relations between their participants towards their contractual definition. The problems of contractual regulation of private law relations common with the EU member states are highlighted, as well as the basic provisions on which such updating of the civil legislation in the field of contractual obligations should take place. It is emphasized that binding legal relations arise, as well as other legal relations, from the facts to which the law gives the force of legal facts. The law is not a ground for the occurrence of obligations, because only the existence of a life circumstance, which is perceived and recorded by the legislator as a legal fact and the relevant instruction of the legislator, causes the obligation. The article argues the expediency of updating Section I of Book 5 of the Civil Code of Ukraine “General Provisions on Obligations” (Chapters 47–51), which relates to the concept, subject composition, features of performance, enforcement, termination of obligations, and legal consequences for their violation. In addition, there is a need to highlight in Chapter 47 of the Civil Code of Ukraine and other legal obligations, in particular: alternative, joint and several, optional, in-kind obligations.
Федосєєв П. М. Поняття та сутність зобов’язань у сфері оновлення цивільного законодавства України / П. М. Федосєєв // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 5. - С. 71-77.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; цивільні правовідносини; зобов’язальні правовідносини; зобов’язання; зміст зобов’язань; договірні та недоговірні зобов’язання; civil legal relations; obligatory legal relations; obligations; content of obligations; contractual and non-contractual obligations