Інститут втручання у відкритому морі. Формування миттєвої Конвенції - Нікіша, Д. О.; Никиша, Д. О.; Nikischa, D. O. (Одеса : Фенікс, 2010)
Автор статті приходить до висновку, що існуюче міжнародне право, оскільки справа стосується небезпеки забруднення моря нафтою, не відповідає реальним умовам і має потребу в певному доповненні і розвитку з метою забезпечення можливості вживати відповідних заходів для захисту законних інтересів держав. З огляду на все це, при наявності лише одного прецеденту, не маючи за собою ані сталості, ані тривалості у певному періоді часу, але будучи загальновизнаним фактом була сформована міжнародна Конвенція. Але це, по більшій мірі є винятком для міжнародного нормоутворення.
Нікіша Д. О. Інститут втручання у відкритому морі. Формування миттєвої Конвенції / Д. О. Нікіша // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали- С Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). – Одеса : Фенікс, 2010.- С. 264-266.
Keywords: правовий режим відкритого моря; міжнародне право; Конвенція про відкрите море 1958 р.; Конвенція ООН по морському праву 1982 р.; свобода відкритого моря; миттєва Конвенція; правовий режиму судноплавства у відкритому морі; виняткова юрисдикція держави прапора; правовой режим открытого моря; международное право; Конвенция про открытое море 1958 г.; Конвенция ООН о морском праве 1982 г.; свобода открытого моря; моментальная Конвенция; правовой режим судоходства в открытом море; исключительная юрисдикция государства флага; the legal regime of the high seas; international law; Convention about the open sea in 1958; The UN Convention on the Law of the Sea 1982; freedom of the high seas; instant Convention; the legal regime of navigation on the high seas; exclusive jurisdiction of the flag State