Роль правоохоронних та судових органів у забезпеченні законності та правопорядку - Загороднюк, С. О.; Меденцев, А. М.; Допілка, В. О. (My University, 2022)
У статтi розглядаються поняття та види суб’єктiв правоохоронних органiв, їх повнова- ження у сферi охорони правопорядку та законностi. Особливої уваги придiляється органам прокуратури, особливостям органiзацiйної та виконавчої дiяльностi шляхом здiйснення надзору за дотриманням законностi. В умовах Української держави як морської, значне мiсце присвячено проблемi дотримання норм митного права, а також норм, якi передбачають контрабанду (ст. ст. 201, 305 КК України), їх реалiзацiїї з дотриманням законностi. На верхiвцi питань дотримання законностi i правопорядку знаходяться органи внутрiшнiх справ, зокрема Нацiональна полiцiя України. У статтi розглядається дiяльнiсть цього органу щодо забезпечення таких функцiй як: участь у забезпеченнi оборонної функцiї держави; охорона державних кордонiв України; участь у забезпеченнi державної безпеки; охорона громадського порядку; протидiя антисуспiльним проявам; охорона всiх форм власностi; запобiгання кримiнальних та адмiнiстративних правопорушень. У складний для України теперешнiй час є особливо значною дiяльнiсть Служби безпеки України, а саме: попередження, виявлення, припинення та розкриття кримiнальних правопорушень проти миру, безпеки людства та мiжнародного правопорядку, колаборацiонiзму, тероризму, корупцiї, органiзованої злочинностi, iнших протиправних дiй, якi створюють загрозу життєво важливим iнтересам України. Правозахисну дiяльнiсть щодо дотримання законностi та правопорядку здiйснюють омбудсмени, а також iншi органи: адвокатура, нотарiат. Дiяльнiсть омбудсмена безпосередньо спрямована на охорону прав i свобод людини, на iнформування громадян про порушення їх прав органами влади, службовими особами, при цьому поєднуються риси iнституту держави та iнституту громадянського суспiльства. Кiнцеве рiшення щодо реалiзацiї норм права з дотриманням законностi приймають судовi органи: Конституцiйний Суд України та суди загальної юрисдикцiї. Така дiяльнiсть заснована на мiжнародно-правових нормах, а також на нормах законодавства України, виражаючи волю народу України.
Загороднюк С. О. Роль правоохоронних та судових органів у забезпеченні законності та правопорядку / С. О. Загороднюк, А. М. Меденцев, В. О. Допілка // Держава та регіони. Серія : Право. – 2022. - № 4 (78). – С. 104-108.
Keywords: законнiсть; правопорядок; правоохороннi органи; судовi органи; правозахиснi органи; державна правоохоронна полiтика