Основи економіки : навч. посіб. - Кібік О. М.; Кібік Ольга Миколаївна; Kibik Olha M.; Рєдіна Є. В.; Котлубай В. О.; Редіна Євгенія Валентинівна; Котлубай Вячеслав Олексійович; Kotlubai Viacheslav O.; Redina Yevheniia V.; Слободянюк Ольга Василівна; Слободянюк О. В.; Slobodianiuk Olha V.; et al. (Одеса : Фенікс, 2025)
Навчальний посібник «Основи економіки» охоплює фундаментальні аспекти функціонування сучасної економіки, її структуру, закономірності та механізми розвитку, розглядає ключові економічні категорії, принципи організації господарської діяльності, особливості ринкового механізму та його регулювання. Значна увага приділена державному регулюванню ринку, антимонопольній політиці та фінансовій системі, включаючи банківську діяльність, фондовий ринок, інфляційні процеси та грошовокредитну політику. Також досліджується конкурентне середовище, типи конкуренції й ринкових ситуацій. Окремий розділ присвячено економічному зростанню та сталому розвитку. Увага також приділяється підприємництву та бізнесу, їхнім видам, особливостям ведення та фінансовим результатам. Розглядається роль домогосподарств у системі економічних відносин, їхні доходи, витрати та заощадження. Окремий розділ присвячено економічній політиці держави, податковій системі, державним видаткам і заходам боротьби з тіньовою економікою. Важливим аспектом посібника є аналіз тіньової економіки, її впливу на національну економіку та шляхи детінізації. Розглядаються фактори економічного зростання, концепції сталого розвитку, глобалізаційних процесів і цифрових трансформацій в економіці. Посібник призначений для здобувачів вищих навчальних закладів, що здобувають освіту різних рівнів, практиків та інших зацікавлених осіб.
Кібік О., Редіна Є., Котлубай В., Слободянюк О., Корнілова О., Примаченко І., Візіренко С. Основи економіки : навч. посіб. [Електронне видання] / О. Кібік, Є. Редіна, В. Котлубай, О. Слободянюк, О. Корнілова, І. Примаченко, С. Візіренко ; Нац. ун-т «Одеська юрид. академія». – Одеса : Фенікс, 2025. – 85 с. – Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.29819
Keywords: економіка; економіка бізнесу; конкурентне середовище; стратегії бізнесу; економічна політика; фінансова система; сталий розвиток; глобалізація; цифрова економіка; digital economy; globalization; sustainable development; financial system; economic policy; business strategy; competitive environment; business economics; economy