Інституційно-функціональне забезпечення формування та здійснення екологічної політики України: теоретико-правові аспекти визначення поняття - Фелонюк, Діана Леонідівна; Фелонюк, Д. Л.; Фелонюк, Диана Леонидовна; Feloniuk, Diana L.; Felonyuk, D. L. (Одеса : Гельветика, 2021)
Стаття присвячена теоретико-правовому аналізу змісту категорії «інституційно-функціональне забезпечення формування та здійснення екологічної політики України». Досліджено наявні наукові підходи та положення чинної вітчизняної нормативно-правової бази з цих питань. Проаналізовано співвідношення державного управління у сфері формування та реалізації екологічної політики й державного регулювання у сфері охорони навколишнього природного середовища. Окреслено зміст наявних у науковій літературі понять «механізм формування та реалізації державної екологічної політики» та «інституційний механізм державного управління у сфері формування та реалізації екологічної політики». Наголошено, що багатоманітність підходів до розуміння сутності та складу регулюючого впливу на екологічну сферу передбачає необхідність активного застосування в науковому обігу такої мовної конструкції, як «інституційно-функціональне забезпечення формування та здійснення екологічної політики України». Наведене твердження обґрунтовується положеннями окремих актів вітчизняного екологічного законодавства: «Основних напрямів державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки» та «Основних засад (стратегії) державної екологічної політики України на період до 2030 року». Обґрунтована необхідність комплексного підходу до розуміння єдності інституцій та покладених на них завдань і виконуваних функцій, що дозволяє найбільш повно дослідити всі можливості прямого й опосередкованого впливу різних суб’єктів на формування та здійснення екологічної політики в країні. Доведено, що сутність інституційно-функціонального забезпечення різними авторами формулюється неоднаково та значною мірою залежить від досліджуваної ними сфери суспільних відносин і аналізованого суб’єктного складу. Пропонується авторське визначення поняття «інституційно-функціональне забезпечення формування та здійснення екологічної політики України» у широкому значенні як системи державних, недержавних та наддержавних інституцій (суб’єктів), які прямо та/або опосередковано здійснюють вплив на формування і здійснення екологічної політики держави в процесі виконання покладених на них завдань, функцій і обов’язків, а також реалізації їхніх прав і повноважень.

The article is devoted to the theoretical and legal analysis of the content of the category “institutional and functional support for the formation and implementation of environmental policy of Ukraine”. The existing scientific approaches and provisions of the current domestic legal framework on these issues are studied. The ratio of public administration in the field of formation and implementation of environmental policy and state regulation in the field of environmental protection is analyzed. The content of the concepts “mechanism of formation and implementation of the state ecological policy” and “institutional mechanism of the state management in the sphere of formation and realization of ecological policy” available in the scientific literature is outlined. It is emphasized that the diversity of approaches to understanding the nature and composition of the regulatory impact on the environmental sphere implies the need for active use in the scientific circulation of such a language structure as “institutional and functional support for the formation and implementation of environmental policy of Ukraine”. This statement is based on the provisions of certain acts of domestic environmental legislation “The main directions of state policy of Ukraine in the field of environmental protection, use of natural resources and environmental safety” and “The Basic principles (strategy) of state environmental policy of Ukraine until 2030”. The necessity of a comprehensive approach to understanding the unity of institutions and the tasks and functions assigned to them is justified, which allows to fully explore all the possibilities of direct and indirect influence of various actors on the formation and implementation of environmental policy in the country. It is proved that the essence of institutional and functional support is formulated differently by different authors and largely depends on the sphere of public relations studied by them and the analyzed subject composition. The author’s definition of the concept “institutional and functional support for the formation and implementation of environmental policy of Ukraine” in a broad sense as a system of state, non-state and supranational institutions (entities) that directly and/or indirectly influence the formation and implementation of environmental policy in the process performance of the tasks, functions and duties assigned to them, as well as the implementation of their rights and powers.
Фелонюк Д. Л. Інституційно-функціональне забезпечення формування та здійснення екологічної політики України: теоретико-правові аспекти визначення поняття / Д. Л. Фелонюк // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 92 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 161-166.
Keywords: екологічна політика; інституційно-функціональне забезпечення; державне управління; державне регулювання; механізм реалізації державної екологічної політики; формування та здійснення екологічної політики; ecological policy; institutional and functional provision; public administration; state regulation; mechanism of realization of the state ecological policy; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Other law::Environmental law