Концепція «одновимірної людини» Герберта Маркузе та критика індустріального суспільства - Запорожченко, О. В.; Zaporozhchenko, O. V. (Одеса, 2021)
У статті автор розглядає критичну концепцію суспільства одного із представників Франкфуртської школи – Герберта Маркузе, який критично проаналізував процеси розвиненого індустріального суспільства та виклав свої погляди у відомій книзі «Одновимірна людина». Розглядаються ідейні основи формування поглядів Маркузе, їхній зв’язок із ідеями марксизму, психоаналізу, екзистенціалізму та представників Франкфуртської школи. У статті дається опис концепції «одновимірного суспільства», у якому ніби то згладжуються ті соціальні суперечності, що були характерні для попередніх епох, приділена особлива увага негативним явищам, притаманним розвиненому індустріальному суспільству споживання. Розглядається той факт, що у суспільстві споживання відбувається маніпуляція свідомістю людини, за допомогою засобів масової інформації нав’язуються штучні потреби, спрямовані не на самореалізацію потенціалу особистості, а на задоволення потреб ринку товарів і послуг, потреб політичної еліти й істеблішменту. Крім цього, за допомогою маніпулятивного впливу посилюється політичне відчуження громадян – вони не хочуть і не можуть впливати на політику. Продуктом «одновимірного суспільства» є «одновимірна людина», для якої характерні конформізм, соціальна пасивність, споживацтво. Герберт Маркузе вважає, щ,о якщо раніше були більш явні форми відчуження, які призводили до гострих соціальних суперечностей, а, отже, до протестів і можливостей соціальних змін, то в умовах «одновимірного суспільства» відчуження має вже прихований, тотальний характер. Людина ніби поглинається «одновимірним суспільством» і стає сама «одновимірною». Непомітно для неї самої вона стає рабом соціальної системи, людиною-функцією, нездатною критично мислити і, тим більше, прагнути до зміни існуючої соціальної системи. Ця тотальна одномірність поступово спричиняє дегуманізацію і деградацію суспільства. Також у статті розглядаються й основні механізми дегуманізації, такі як тотальна раціоналізація, інструменталізм, сцієнтизм, операційне мислення тощо. Загалом робиться висновок, що критична теорія суспільства, запропонована Г. Маркузе, може бути теоретичною основою вивчення процесів у сучасному інформаційному суспільстві.

In the article the author considers the critical concept of society of one of the representatives of the Frankfurt school – Herbert Marcuse, who critically analyzed the processes of a developed industrial society and set out his views in the famous book “One-dimensional man”. The ideological foundations of the formation of Marcuse’s views, their connection with the ideas of Marxism, psychoanalysis, existentialism and representatives of the Frankfurt School are considered. The article describes the concept of “one-dimensional society”, which seems to smooth out the social contradictions that were characteristic of previous epochs, pays special attention to the negative phenomena inherent in the developed industrial society of consumption. The article indicates that in the modern consumer society there is a manipulation of human consciousness, artificial needs are imposed with the help of the media, which are aimed not at self-realization of the potential of an individual, but at meeting the needs of the market for goods and services, political elite and establishment. In addition, manipulative influence increases the political alienation of citizens - they do not want and can not influence politics. The product of “one-dimensional society” is “one- dimensional man”, which is characterized by conformism, social passivity, consumption. Herbert Marcuse believes that if previously there were more obvious forms of alienation, which led to acute social contradictions, and, consequently, to protests and opportunities for social change, in a “one-dimensional society” alienation is already hidden, total. Man seems to be absorbed by “one-dimensional society” and becomes himself “one- dimensional”. А man becomes a slave to the social system, a person-function, unable to think critically and, moreover, to seek to change the existing social system. This total one- dimensionality is gradually leading to the dehumanization and degradation of society. The article also considers the main mechanisms of dehumanization, such as total rationalization, instrumentalism, scientism, operational thinking etc. In general, it is concluded that the critical theory of society, which was proposed by G. Marcuse, may be the theoretical basis for studying the processes that take place in the modern information society.
Запорожченко О. В. Концепція «одновимірної людини» Герберта Маркузе та критика індустріального суспільства / О. В. Запорожченко // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 33. - С. 30-36. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i33.1060
Keywords: критична теорія суспільства; індустріальне суспільство; одновимірна людина; відчуження; маніпуляції; соціальна система; critical theory of society; industrial society; one-dimensional man; alienation; manipulation; social system; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences