Гендерна та вікова нерівності у працевлаштуванні в сучасному українському ринку праці: кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 054 «Соціологія» - Албул, М. М.; Албул Марина Миколаївна (Одеса : НУ "ОЮА", 2022)
Автором розглянуті гендерні та вікові нерівності у працевлаштуванні в сучасному українському ринку праці. Проведено операціоналізацію категорії «гендерна нерівність» та «вікова нерівність» у соціологічному аспекті. Також розглянуто український сучасний ринок праці, та вимоги до потенційних працівників у гендерному та віковому аспекту та досліджен рівень гендерної та вікової нерівності у працевлаштуванні в Україні. У данній роботі автор чітко і зрозуміло визначає поняття «гендерна нерівність» та «вікова нервність» представляє історичний розвиток цих понять. The author considers gender and age inequalities in employment in the modern Ukrainian labor market. The categories "gender inequality" and "age inequality" in the sociological aspect have been operationalized. The modern Ukrainian labor market and the requirements for potential employees in the gender and age aspect are also considered, and the level of gender and age inequality in employment in Ukraine in the sociological aspect is studied. In this work, the author clearly defines the concept of "gender inequality" and "age nervousness" represents the historical development of these concepts.
Албул М. М. Гендерна та вікова нерівності у працевлаштуванні в сучасному українському ринку праці: кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 054 «Соціологія» / М. М. Албул. – Одеса : НУ "ОЮА", 2022. – 69 с.
Keywords: гендер; вік; стать; нерівність; рівність; ейджизм; дискримінація; ринок праці; заробітна плата; жінка; чоловік; gender; age; inequality; equality; age-discrimination; discrimination; labor market; wages; woman; man