Правові інструменти впровадження децентралізації в Україні - Дмитрук, Ірина Миколаївна; Дмитрук, І. М.; Дмитрук, Ирина Николаевна; Dmytruk, Iryna M. (Одеса : Гельветика, 2020)
Досліджується впровадження та посилення таких правових інститутів, як місцевий референдум та адміністративний договір на теперішньому етапі децентралізації в Україні. Проводиться аналіз нормативно-правової бази, в результаті якого формуються висновки про відсутність достатнього правового регулювання місцевого референдуму, що суперечить нормам Конституції України. Референдум повинен існувати в демократичному суспільстві, адже він може бути використаний як противага рішенням органів державної влади та місцевого самоврядування, які інколи піддаються суперечливим мотиваціям найактивнішими громадянами. Місцевий референдум допоможе жителям громади легітимізувати свої рішення безпосередньо. Установча влада в Україні належить до виключного права українців, тому найближчим часом необхідно прийняти Закон «Про місцеві референдуми», щоб ввести в українське законодавство ключовий інструмент демократії та підкріпити норми Конституції не формальними положеннями, а дієвими кроками. Адміністративний договір, як інструмент договірного врегулювання правових відносин, що можуть скластися чи складатимуться з органами влади та територіальною громадою, потребує частішого використання на практиці. Причиною виникнення адміністративного договору може бути як закон, де чітко мають встановлюватися умови таких правових відносин, так і рішення ради про делегування публічно-владних управлінських функцій для розмежування компетенції чи визначення порядку взаємодії між суб’єктами владних повноважень, для перерозподілу або об’єднання бюджетних коштів у випадках, визначених законом, замість видання індивідуального акта для врегулювання питань надання адміністративних послуг. Тут договір постає як необхідність врегулювання правових відносин між суб’єктами цих відносин, одним із яких є суб’єкт публічного права. Правова природа таких договорів є досить дискусійною. Використання адміністративного договору прискорить ефективну діяльність територіальних громад і органів державної влади та надихне їх до значно оперативнішого впровадження прийнятих рішень у життя. Не можливо впроваджувати процеси децентралізації без розширення правових інструментів, які мають бути справедливо ввірені саме народу.

Исследуется внедрение и усиление таких правовых институтов, как местный референдум и административный договор на нынешнем этапе децентрализации в Украине. Проводится анализ нормативно-правовой базы, в результате которого формируются выводы об отсутствии достаточного правового регулирования местного референдума, противоречит нормам Конституции Украины. Референдум должен существовать в демократическом обществе, ведь он может быть использован как противовес решению органов государственной власти и местного самоуправления, которые иногда подвергаются противоречивым мотивациям активными гражданами. Местный референдум поможет жителям общины легитимизировать свои решения напрямую. Учредительная власть в Украине принадлежит к исключительному праву украинцам, поэтому в ближайшее время необходимо принять Закон «О местных референдумах», чтобы ввести в украинское законодательство ключевой инструмент демократии и подкрепить нормы Конституции не формальными положениями, а действенными шагами. Административный договор как инструмент договорного урегулирования правовых отношений, которые могут сложиться или состояться с органами власти и территориальной общиной, требует частого использования на практике. Причиной возникновения административного договора может быть как закон, где четко должны устанавливаться условия таких правовых отношений, так и решение совета о делегировании публично-властных управленческих функций для разграничения компетенции или определение порядка взаимодействия между субъектами властных полномочий, для перераспределения или объединения бюджетных средств в случаях, определенных законом, вместо издания индивидуального акта для урегулирования вопросов предоставления административных услуг. Здесь договор выступает как необходимость урегулирования правовых отношений между субъектами этих отношений, одним из которых является субъект публичного права. Правовая природа таких договоров является достаточно дискуссионной. Использование административного договора ускорит эффективную деятельность территориальных общин и органов государственной власти и вдохновит их к значительно более оперативному внедрению принятых решений в жизнь. Невозможно внедрять процессы децентрализации без расширения правовых инструментов, которые должны быть справедливо вверенны именно народу.

The introduction and strengthening of such legal institutions as a local referendum and an administrative agreement at the current stage of decentralization in Ukraine is studied. An analysis of the legal framework is carried out, as a result of which conclusions are drawn about the lack of sufficient legal regulation of the local referendum. This contradicts the norms of the Constitution of Ukraine. A referendum must exist in a democratic society, as it can be used as a counterweight to the decisions of public authorities and local governments, which are sometimes subject to conflicting motivations by the most active citizens. The local referendum will help community residents legitimize their decisions directly. Constituent power in Ukraine belongs to the exclusive right of Ukrainians. Therefore, in the near future it is necessary to adopt the law “On local referendums” in order to introduce into Ukrainian legislation a key instrument of democracy and to support the provisions of the Constitution not with formal provisions, but with effective steps. Administrative contract, as an instrument of contractual settlement of legal relations that may or will be formed with the authorities and the territorial community needs to be used more often in practice. The reason for the administrative agreement may be both the law, which must clearly establish the terms of such legal relations, and the decision of the council to delegate public authority, to delimit the competence or determine the order of interaction between the subjects of power, for redistribution or pooling of budget funds in cases specified by law, instead of issuing an individual act, to regulate the provision of administrative services. Here, the contract appears as a necessity to regulate legal relations between the subjects of these relations, one of which is a subject of public law. The legal nature of such agreements is quite debatable. The use of an administrative agreement will accelerate the effective activities of territorial communities and public authorities and lead them to much more rapid implementation of decisions. It is not possible to implement decentralization processes without expanding the legal instruments that must be justly entrusted to the people.
Дмитрук І. М. Правові інструменти впровадження децентралізації в Україні / І. М. Дмитрук // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 85 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 77-82.
Keywords: територіальна громада; місцевий референдум; адміністративний договір; публічно-владні функції; адміністративні послуги; территориальная община; местный референдум; административный договор; публично-властные функции; административные услуги; territorial community; local referendum; administrative agreement; public authority functions; administrative services; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE