Психологічні особливості впливу соціальних мереж на формування особистості студентської молоді : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Дизова, Маргарита Сергіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі представлено результати теоретичного та емпіричного дослідження психологічних особливостей впливу соціальних мереж на формування особистості студентської молоді. Встановлено, що більшість студентів використовують кілька соціальних платформ, при цьому середній час щоденного використання становить 4-6 годин. На основі кластерного аналізу виділено чотири типи користувачів соціальних мереж: «помірні користувачі», «активні комунікатори», «контент-орієнтовані користувачі» та «залежні користувачі». Регресійний аналіз виявив основні предиктори формування інтернетзалежності: частота перевірки оновлень, кількість годин щоденного використання, схильність до уникнення реального спілкування та низький рівень самоконтролю. Встановлено трансформацію ціннісних орієнтацій під впливом соціальних мереж у бік зростання значущості зовнішніх цінностей. На основі результатів дослідження розроблено комплексну програму профілактики проблемного використання соціальних мереж та рекомендації щодо формування здорових цифрових звичок у студентської молоді. The paper presents the results of a theoretical and empirical study of the psychological features of the influence of social networks on the personality formation of students. It has been found that most students use several social platforms, with an average daily use of 4-6 hours. Based on the cluster analysis, four types of social media users were identified: «moderate users», «active communicators», «content-oriented users», and «addicted users». The regression analysis revealed the main predictors of Internet addiction: frequency of checking updates, number of hours of daily use, tendency to avoid real communication, and low level of self-control. The transformation of value orientations under the influence of social networks in the direction of increasing the importance of external values has been established. Based on the results of the study, a comprehensive program for the prevention of problematic use of social networks and recommendations for the formation of healthy digital habits in student youth has been developed.
Дизова М. С. Психологічні особливості впливу соціальних мереж на формування особистості студентської молоді : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / М. С. Дизова. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 53 с.
Keywords: соціальні мережі; особистість студентів; інтернетзалежність; цифрові звички; психологічне благополуччя; профілактика; медіаграмотність; social networks; students' personality; Internet addiction; digital habits; psychological well-being; prevention; media literacy