Перевищення владних повноважень в умовах воєнного стану - Горбачова, Ірина; Gorbachova, Iryna (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У тезах актуалізується питання підвищеного ступеню небезпечності перевищення владних повноважень працівником правоохоронного органу під час дії воєнного стану. Однією з проблем притягнення винних за ст. 365 КК України є відсутність нормативного визначення такого спеціального субʼєкта як «працівник правоохоронного органу», що сприяє формуванню неоднозначної судової практики, а отже створює правову невизначеність та непередбачуваність в правозастосуванні. The abstract raises the issue of the increased degree of danger of abuse of power by law enforcement officials during martial law. One of the problems in prosecuting offenders under Article 365 of the Criminal Code of Ukraine is the absence of a normative definition of such a special subject as a «law enforcement officer», which facilitates the formation of ambiguous judicial practice and, therefore, creates legal uncertainty and unpredictability in law enforcement.
Excessive use of authority under martial law
Горбачова І. Перевищення владних повноважень в умовах воєнного стану / І. Горбачова // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 362-365. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31189
Keywords: law enforcement agency; employee; excessive use of authority; punishment; criminal liability; martial law; правоохоронний орган; працівник; перевищення владних повноважень; покарання; кримінальна відповідальність; воєнний стан