Боротьба з кіберзагрозами як фактор становлення міжнародного поліцейського співробітництва в Європейському Союзі - Бірюков, Руслан Миколайович; Бірюков, Р. М.; Biriukov, Ruslan M. (Одеса : Фенікс, 2026)
У Стратегії внутрішньої безпеки Європейського Союзу підкреслюється, що надійність та захищеність інформаційно-телекомунікаційних мереж виступає ключовою передумовою стабільного функціонування сучасного інформаційного суспільства. Держави-члени ЄС змушені консолідувати свої зусилля на наднаціональному рівні, забезпечуючи ефективну координацію протидії кіберзагрозам, адже кіберзлочинність набула глобального характеру та стала серйозним викликом для внутрішнього ринку ЄС, завдаючи відчутних економічних і соціальних збитків. Створення Європейського центру боротьби з кіберзлочинністю стало вагомим етапом у трансформації Європолу в ключовий координаційний вузол ЄС у сфері протидії кіберзлочинності.
Бірюков Р. М. Боротьба з кіберзагрозами як фактор становлення міжнародного поліцейського співробітництва в Європейському Союзі. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 219-222. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33217
Keywords: кібербезпека; кіберзлочинність; Європейський Союз; Європол; міжнародне поліцейське співробітництво; cybersecurity; cybercrime; the European Union; Europol; international police cooperation