Порівняльний аналіз протоколів передачі даних автоматизованих систем управління в низькошвидкісних мережах зв’язку - Стрелковська, Ірина Вікторівна; Стрелковська, І. В.; Стрелковская, Ирина Викторовна; Strelkovska, Iryna V.; Золотухін, Р. В.; Григор’єва, Тетяна Ігорівна; Григор’єва, Т. І. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2022)
При створенні автоматизованих систем управління в низькошвидкісних мережах зв’язку критично важливою задачею є організація взаємодії та передачі інформації між вузлами системи. У мережах IoT для обміну даними в низькошвидкісних мережах широко застосовуються алгоритми та протоколи технології «publish-subscribe». Для роботи в мережах на базі УКХ радіостанцій було створено протокол JDSS стандарту STANAG 4677. В роботі проведено порівняльний аналіз протоколів JDSS, MQTT та DDS щодо їх використання для побудови автоматизованих систем управління з активним переміщенням користувачів низової ланки управління в низькошвидкісних мережах зв’язку на базі УКХ радіостанцій. Проведено аналіз можливості забезпечення автентифікації, шифрування, захисту даних, стискання даних та реалізації контролю доступу протоколів JDSS, MQTT та DDS.

The organization of interaction and transmission of information between system nodes is a critical task, when creating automated control systems in low- bandwidth communication networks. In IoT networks, publish-subscribe algorithms and protocols are widely used for data exchange in low-bandwidth networks. The JDSS protocol of the STANAG 4677 standard was created for work in networks that basis on UHF\VHF radios. The paper presents comparative analysis of JDSS, MQTT and DDS protocols for construction of the automated control systems based on UHF\VHF radio stations. The analysis of the possibility to providing authentication, encryption, data protection, data compression and implementation of access control is carried out.
Стрелковська І. В. Порівняльний аналіз протоколів передачі даних автоматизованих систем управління в низькошвидкісних мережах зв’язку / І. В. Стрелковська, Р. В. Золотухін, Т. І. Григор’єва // Наукові записки Міжнародного гуманітарного університету : збірник. Статті учасників VІII Всеукр. мультидисцип. конфер.«Чорноморські наукові студії» 24 черв. 2022 р. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2022. – Вип. 36. – С. 48-54.
Keywords: порівняльний аналіз; АСУ; JDSS; MQTT; DDS; УКХ; низькошвидкісні канали зв’язку; comparative analysis; UHF\VHF; low-bandwidth communication channels; Research Subject Categories::TECHNOLOGY; Research Subject Categories::MATHEMATICS