Парадокси віктимності: концептуальна рамка для кримінального права та перехідного правосуддя (Закінчення. Початок у № 4) - Туляков, Вячеслав Олексійович; Туляков, В. О.; Tuliakov, Viacheslav O. (My University, 2026)
Здійснено комплексний теоретико-прикладний аналіз феномену віктимності в сучасному кримінальному праві та в системі перехідного правосуддя. Автор досліджує так званий «поворот до жертви» як одну з провідних тенденцій розвитку національних та міжнародних правових систем, у межах якої потерпілий із периферійного учасника кримінального процесу трансформується у нормативно центральну фігуру. Особливу увагу приділено концептуальним парадоксам віктим-орієнтованого підходу, зокрема співвідношенню прав жертви та гарантій справедливого суду, принципу законності, пропорційності, свободи вираження поглядів і презумпції невинуватості. На основі практики Європейського суду з прав людини обґрунтовуються критерії балансування між потребами жертв та фундаментальними правами обвинуваченого в умовах війни та постконфліктного відновлення. Окремий акцент зроблено на українському досвіді кримінального переслідування за колабораціонізм, воєнні злочини та інші правопорушення, пов’язані з агресією рф проти України. Автор доводить, що віктим-центричність не може розглядатися як абсолютний принцип, а має реалізовуватися крізь призму верховенства права, правової визначеності та стандартів ЄКПЛ. Стаття формує концептуальну основу для подальшого розвитку кримінально-правової політики України у сфері перехідного правосуддя
Туляков В. Парадокси віктимності: концептуальна рамка для кримінального права та перехідного правосуддя (Закінчення. Початок у № 4). Юридичний Вісник України. 2026. 11-20 берез. (№ 5). С. 26-27. URL: https://hdl.handle.net/11300/32571
Keywords: віктимність; потерпілий; кримінальне право; перехідне правосуддя; ЄСПЛ; верховенство права; колабораціонізм; воєнні злочини; права людини; справедливий суд; victimhood; victim; criminal law; transitional justice; ECtHR; rule of law; collaborationism; war crimes; human rights; fair trial