Політичний аналітик і політичний експерт - самодостатні суб’єкти професійної експертно-аналітичної діяльності - Рубанов, В. В.; Рубанов, В. В.; Rubanov, V. V. (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017)
Ідентифікуються основні суб’єкти політичного аналізу, методи та процедури дослідження політичних проблем. Аналізуються основні види політологічного знання – аналітичне та експертне, які продукуються за допомогою кількісних і якісних методів і процедур дослідження. Особлива увага звертається на їх специфічні особливості, зокрема вказується, що обидва види знання – аналітичне і експертне – за своєю природою відрізняються. Разом із тим обґрунтовується теза, що ані перший, ані другий вид названого знання не є окремо політично релевантним науковим знанням. Таким воно стає тоді, коли поєднує в собі як аналітичну, так й експертну складові частини, перетворюючись зрештою на цілісне експертно-аналітичне політологічне знання як похідну систему кількісних та якісних методів і процедур, що використовуються політичним аналітиком та політичним експертом у політичному аналізі. У зв’язку з цим у роботі, з одного боку, доводиться необхідність демаркації та інституціоналізації професій політичного аналітика і політичного експерта як цілком самодостатніх суб’єктів сучасної професійної експертно-аналітичної діяльності. А з другого боку, обґрунтовується авторський висновок про те, що основними критеріями, які дають змогу адекватно демаркувати їх професійні процедурні функції, є не тільки мета дослідження, але й природа методів та процедур, які вони використовують у науковому процесі підготовки, прийнятті та реалізації легітимних політичних рішень.
Рубанов В. В. Політичний аналітик і політичний експерт - самодостатні суб’єкти професійної експертно-аналітичної діяльності / В. В. Рубанов // Ідея і дія : погляд Ф./П./П./С./ : колективна монографія / за заг. ред. О. А. Івакіна, Д .В. Яковлева. - Херсон : Видавничий дім "Гельветика", 2017. - С. 108-124.
Keywords: суб’єкти політичного аналізу; методи дослідження політичних проблем; процедури дослідження політичних проблем; політичне знання; політичний аналітик; політичний експерт; експертно-аналітична діяльність; реалізація політичних рішень; субъекты политического анализа; методы исследования политических проблем; процедуры исследования политических проблем; политическое знание; политический аналитик; политический эксперт; экспертно-аналитическая деятельность; реализация политических решений; subjects of political analysis; methods of study of political problems; procedures for studying political problems; political knowledge; political analyst; political expert; expert-analytical activity; realization of political decisions