Проблемні аспекти реалізації положень ст. 325 Митного кодексу України - Семенчук, Ю. О.; Semenchuk, Yuliia; Семенчук, Юлия (Одеса : Гельветика, 2019)
Статтю присвячено дослідженню правових невизначеностей, які виникають на практиці під час реалізації положень ст. 325 Митного кодексу України. Вказано, що питання відшкодування суб’єктам господарювання витрат, пов’язаних із необґрунтованими призначеннями посадовими особами органів доходів і зборів (у т.ч. за вимогами правоохоронних органів) форм митного контролю, досі не вирішено. Адже вищевказана норма Митного кодексу України у практичній діяльності не застосовується, у зв’язку із чим суб’єкти господарювання зазнавали та продовжують зазнавати необґрунтованих збитків та значних, непередбачених витрат. Серед них: витрати за понаднормативне використання контейнерного обладнання; витрати на зберігання вантажів у портах (як з використанням складських потужностей портів, так і шляхом перетворення комерційних дорожніх транспортних засобів у “склади на колесах”); витрати на завантажувально-розвантажувальні роботи (не враховується навіть той факт, що по деяким категоріям вантажу фізично неможливим є проведення огляду з розкриттям та вивантаженням 100% пакувальних місць зі збереженням при цьому цілісності вантажу та його товарного вигляду, адже пошкодження зазнає упаковка товару, не поодинокими є також і випадки явних ознак псування товарів тощо). Акцентовано увагу на тому, що відкритим до теперішнього часу залишається питання щодо запровадження механізму обов’язкового державного страхування фінансової відповідальності за шкоду, що може бути заподіяною особам та їх майну неправомірними рішеннями, діями або бездіяльністю органів доходів і зборів або їх посадових осіб при виконанні ними своїх службових обов’язків. This article is concerned with the study of legal uncertainties arising in practice when implementing provisions of article 325 of the Customs Code of Ukraine. It is stated that the issue of economic operators compensating for their expenses incurred in connection with the customs control forms unreasonably introduced by officials of income and fees bodies (including the same in response to the requirements of law enforcement agencies) has not been resolved yet. After all, the above provision of the Customs Code of Ukraine is not applied in practice, in connection with which business operators incurred and continue to incur unreasonable losses and significant, unforeseen expenditures. Among them are the costs of container equipment excess use; the costs of goods storage in ports (both using the storage capacity of ports, and by converting commercial road vehicles into “warehouses on wheels”); the costs of loading and unloading (this does not take into account even the fact that it is physically impossible to inspect some categories of cargo as such inspection requires opening and unloading of 100 percent packages while maintaining the cargo integrity and marketable condition, but the packaging of the goods is caused damage to say nothing of the cases where signs of damage to the goods are obvious, etc.). Attention is focused on the fact that the issue of introducing the mechanism of compulsory state insurance of financial liability for damage that may be caused to individuals and their property by unlawful decisions and action or failure to act by revenue and fees bodies or their officials in their duties performance remains open to date.
Семенчук Ю. О. Проблемні аспекти реалізації положень ст. 325 Митного кодексу України/ Ю. О. Семенчук // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2019. - № 2. – C. 81 - 93.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; операції з товарами; органи досудового розслідування; посадові особи митниць; правоохоронні органи; суб’єкт господарювання; форми митного контролю; операции с товарами; органы пред- варительного расследования; должностные лица таможен; правоохранительные органы; формы таможенного контроля; forms of customs control; operations with goods; law enforcement agencie; forms of customs control