Проектування аксіологічних орієнтирів людини: освітній вимір - Шаповалова, О. А.; Шаповалова, Е. А.; Shapovalova, О. A. (My University, 2017)
У статті розглядається проблематика формування ціннісних вимірів сучасного суспільства та аксіологічних орієнтирів людини. Роль освіти як соціокультурного інституту в поставанні таких якостей сучасної особистості є вирішальною. У цьому аспекті соціальне проектування в освітньому процесі виконує роль особливої методології, що зумовлює формування відповідного філософського усвідомлення преферентних завдань щодо реорганізації системи освіти. Освіта повинна відновити роль аксіологічного центру суспільства. Реорганізація освіти потребує застосування інноваційних освітніх практик, переосмислених у контексті ціннісно-духовної пріоритетності знань, підходів освітянського менеджменту та методів виховного пливу. Інструментальною основою цієї модернізації має бути соціальне проектування. Соціальне проектування стає раціональним конструктом в освітньому сегменті інформаційного суспільства, що забезпечує кореляцію творчого засвоєння й адресного втілення ціннісно-запитуваного знання.

В статье рассматривается проблематика формирования ценностных измерение современного общества и аксиологических ориентиров человека. Роль образования как социокультурного института в становлении таких качеств современной личности является решающей. В этом аспекте социальное проектирование в образовательном процессе выполняет роль особой методологии, которая приводит к формированию соответствующего философского осознания преферентных задач по реорганизации системы образования. Образование должно восстановить роль аксиологического центра общества. Реорганизация образования требует применения инновационных образовательных практик, переосмысленных в контексте ценностно-духовной приоритетности знаний, подходов образовательного менеджмента и методов воспитательного влияния. Инструментальной основой этой модернизации должно стать социальное проектирование. Социальное проектирование становится рациональным конструктом в образовательном сегменте информационного общества, обеспечивает корреляцию творческого усвоения и адресного воплощение ценностно-запрашиваемого знания.

The article deals with the problem of the formation of value dimensions of modern society and human axiological guidelines. The role of education as a socio-cultural institution in the development of such qualities of a modern personality is decisive. In this aspect, social design in the educational process fulfills the role of a special methodology that leads to the formation of an appropriate philosophical awareness of the preference tasks for the reorganization of the education system. Education must restore the role of the axiological center of society. Reorganization of education requires the use of innovative educational practices, rethought in the context of the value-spiritual priority of knowledge, approaches to educational management and methods of educational influence. The instrumental basis of this modernization should be social design. Social design becomes a rational construct in the educational segment of the information society, ensures the correlation of creative assimilation and the targeted embodiment of value-requested knowledge.
Шаповалова О. А. Проектування аксіологічних орієнтирів людини: освітній вимір / О. А. Шаповалова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 147-150.
Keywords: соціальне проектування; аксіологія; філософія освіти; цінності; ціннісні орієнтири; социальное проектирование; аксиология; философия образования; ценности; ценностные ориентиры; social design; axiology; philosophy of education; values; value orientations