Міжнародне співробітництво у сфері захисту критичної енергетичної інфраструктури в умовах сучасних військових загроз - Ковальчук, Андрій Трохимович; Ковальчук, А. Т.; Kovalchuk, Andrii T. (Одеса : Фенікс, 2026)
Захист критичної енергетичної інфраструктури є не лише питанням внутрішньої безпеки, а й ключовою складовою міжнародної політики та співробітництва. Стійкість енергетичних систем має транснаціональний характер: перебої в роботі інфраструктури однієї країни неминуче впливають на сусідні держави та міжнародні ринки енергоносіїв. Міжнародне право чітко окреслює обов’язки держав щодо захисту цивільної інфраструктури під час збройних конфліктів. Активна участь міжнародних організацій, комплексний підхід до захисту та тісна співпраця між державами дозволяють формувати систему, здатну протистояти як традиційним загрозам, так і сучасним викликам XXI століття.
Ковальчук А. Т. Міжнародне співробітництво у сфері захисту критичної енергетичної інфраструктури в умовах сучасних військових загроз. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 245-248. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33270
Keywords: міжнародне співробітництво; критична енергетична інфраструктура; тероризм; міжнародне право; НАТО; ООН; ЄС; international cooperation; critical energy infrastructure; protection against military threats; terrorism; international law; NATO; UN; EU