Участь та посередництво торгівця в правочинах з цінними паперами - Лісова, Дар’я Олександрівна; Лесовая, Дарья Александровна; Lisova, Darya O. (My University, 2015)
Стаття присвячена розгляду природи участі та посередництва торгівця цінними паперами на фондовому ринку України. Аналізуються положення вітчизняного законодавства й позиції вчених правників стосовно змісту участі та посередництва, встановлюються підстави виникнення посередницьких правовідносин. Визначається співвідношення між посередництвом, представництвом, комерційним представництвом й наданням агентських послуг. Проводиться розмежування брокерської, дилерської діяльності, андеррайтингу й діяльності з управління цінними паперами на ту, що стосується участі й ту, що стосується посередництва торгівця цінними паперами на фондовому ринку.

Статья посвящена рассмотрению природы участия и посредничества торговца ценными бумагами на фондовом рынке Украины. Анализируются положения отечественного законодательства и позиции ученых юристов относительно содержания участия и посредничества, определяются основания возникновения посреднических правоотношений. Проводится соотношение между посредничеством, представительством, коммерческим представительством и предоставлением агентских услуг. Разграничивается брокерская и дилерская деятельность, андеррайтинг и деятельность по управлению ценными бумагами по признакам участия и посредничества торговца ценными бумагами на фондовом рынке.

The article is devoted to consideration of nature of participation and mediation of securities trader in the stock market of Ukraine. The provisions of national legislation and the positions of legal scholars regarding the content of participation and mediation are analyzed; grounds for the emergence of mediating relationships are defined. The author is considering correlation between mediation, representation, commercial representation and the provision of agency services. Broker and dealer activity, underwriting activity and securities management are demarcates on the basis of participation and mediation of securities trader in the stock market.
Лісова Д. О. Участь та посередництво торгівця в правочинах з цінними паперами / Д. О. Лісова // Часопис цивілістики. – 2015. – Вип. 19. – С. 99-103.
Keywords: участь; посередництво; цінні папери; торговець цінними паперами; фондовий ринок; участие; посредничество; ценные бумаги; торговец ценными бумагами; фондовый рынок; participation; mediation; securities; dealer; stock market