Методика застосування SIEM-системи в інформаційній системі організації : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Старіченко, Денис Павлович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему “Методика застосування SIEM-системи в інформаційній системі організації” на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека, освітньою програмою: Кібербезпека, містить 3 рисунка, 3 таблиці, 20 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 43 сторінках загального тексту і 35 сторінках основного тексту. Метою роботи є розробка теоретико-методологічних засад і практичних рекомендацій щодо впровадження та використання SIEM-систем для забезпечення інформаційної безпеки організацій шляхом оптимізації процесів моніторингу, аналізу та реагування на кіберінциденти. Розроблено методику застосування SIEMсистем, яка включає алгоритми збору, кореляції та аналізу подій, створено модель реагування на інциденти з використанням правил кореляції та автоматизованих дій. Програмно реалізовано механізми збору логів і виявлення загроз, проведено моделювання сценаріїв атак, що показало високу ефективність системи у виявленні 95% змодельованих інцидентів. Результати роботи можуть бути використані підприємствами фінансового, промислового, телекомунікаційного та державного секторів для підвищення рівня кібербезпеки, оптимізації роботи центрів моніторингу безпеки (SOC) та забезпечення відповідності стандартам ISO 27001, GDPR, PCI DSS. Рекомендації можуть застосовуватися в освітніх програмах із кібербезпеки та для вдосконалення корпоративних політик інформаційної безпеки. Можливими напрямками подальших досліджень є вдосконалення алгоритмів машинного навчання для аналізу аномалій, розробка енергоефективних рішень для хмарних SIEM-систем та створення універсальних стандартів інтеграції для забезпечення глобальної сумісності. Qualification work on the topic “Methodology of applying SIEM-system in the information system of the organization” for obtaining the first (bachelor's) level of higher education in the specialty 125 Cybersecurity, educational program: Cybersecurity, contains 3 figures, 3 tables, 20 literary sources according to the list of references. The work is completed on 43 pages of general text and 35 pages of the main text. The purpose of the work is to develop theoretical and methodological foundations and practical recommendations for the implementation and use of SIEM systems to ensure the information security of organizations by optimizing processes for monitoring, analyzing, and responding to cyber incidents. A methodology for applying SIEM systems was developed, including algorithms for collecting, correlating, and analyzing events, and a model for incident response using correlation rules and automated actions was created. Mechanisms for log collection and threat detection were programmatically implemented, and attack scenario modeling was conducted, demonstrating the system’s high effectiveness in detecting 95% of simulated incidents. The results of the work can be utilized by enterprises in the financial, industrial, telecommunications, and public sectors to enhance cybersecurity, optimize the operations of Security Operations Centers (SOC), and ensure compliance with ISO 27001, GDPR, and PCI DSS standards. The recommendations can also be applied in cybersecurity educational programs and for improving corporate information security policies. Possible directions for further research include improving machine learning algorithms for anomaly analysis, developing energy-efficient solutions for cloud-based SIEM systems, and creating universal integration standards to ensure global compatibility.
Старіченко Д. П. Методика застосування SIEM-системи в інформаційній системі організації : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / Д. П. Старіченко. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 43 с.
Keywords: КІБЕРБЕЗПЕКА; SIEM-СИСТЕМИ; ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА; МОНІТОРИНГ; ЗАХИСТ ДАНИХ; CYBERSECURITY; SIEM SYSTEMS; INFORMATION SECURITY; MONITORING; DATA PROTECTION