Концептуальне осмислення діалога як соціокультурного феномена - Вязова, Р. В.; Vyazova, R. V.; Убейволк, О. О.; Ubeyvolk, O. O. (My University, 2017)
У статті розглядається еволюція поняття діалога; виявлено сутнісні ознаки діалога як найвищої форми спілкування, а саме: наявність мети діалога; спрямованість на знаходження істини; рівноправність, толерантність і відповідальність сторін; суб’єкт-суб’єктний характер; обмін сутнісними поняттями; прагнення конструктивного результату – досягнення взаєморозуміння та раціональної взаємодії у сфері комунікативної та практичної діяльності. Розглянуто проблему інтерсуб’єктивності, яка приходить на заміну проблемі суб’єктивності. Виявлено особливості інтерсуб’єктивного діалога, якими є: рівноправність суб’єктів спілкування, активність усіх учасників комунікації, намір вести бесіду, орієнтація на «Іншого», створення спільного когнітивного простору, адже головною є справа, що обговорюється.

В статье рассматривается эволюция понятия диалога, выявлены сущностные признаки диалога как высшей формы общения, а именно: наличие цели диалога; направленность на нахождение истины; равноправие, толерантность и ответственность сторон; субъект-субъектный характер; обмен сущностными понятиями; стремление к конструктивному результату – достижению взаимопонимания и рационального взаимодействия в сфере коммуникативной и практической деятельности. Рассмотрена проблема интерсубъективности, которая приходит на смену проблеме субъективности. Выявлены особенности интерсубъективного диалога, к которым относятся: равноправие субъектов общения, активность всех участников коммуникации, намерение вести беседу, ориентация на «Другого», создание совместного когнитивного пространства, ведь главным является обсуждаемое дело.

The article deals with the evolution of the concept of dialogue; revealed the essential features of dialogue as the highest form of communication, namely: the purpose of the dialogue; orientation to finding the truth; equality, tolerance and responsibility of the parties; subject-subjective character; exchange of essential concepts; the desire for a constructive result – the achievement of mutual understanding and rational interaction in the field of communicative and practical activities. The problem of intersubjectivity, which comes to replace the problem of subjectivity, is considered. The features of intersubjective dialogue, which are equality of subjects of communication, activity of all participants of communication, intention to conduct conversation, orientation to “Other”, creation of a common cognitive space are revealed, because the main thing is the discussed matter.
Вязова Р. В. Концептуальне осмислення діалога як соціокультурного феномена / Р. В. Вязова, О. О. Убейволк // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 14-16.
Keywords: діалог; сутнісні ознаки діалога; інтерсуб’єктивний діалог; взаєморозуміння; толерантність; диалог; сущностные признаки диалога; интерсубьективний диалог; взаимопонимание; толерантность; dialogue; essential features of dialogue; intersubjective dialogue; mutual understanding; tolerance