Захист особистих немайнових прав в сфері охорони здоров’я - Булеца, Сибілла Богданівна; Булеца, Сибілла Богданівна; Buletsa, Sybilla B. (My University, 2009)
Defence of the personal unproperty rights in the sphere of healthe pro tection is carried out on general grounds, in form renewal, indemnification rights. Terms of limitation of actions do not spread on these legal relationships. A problem for private clinics and medical treatment establishments which give requiring payment medical services gives possibility to patient to require at least returning of money for treatment. The single method of legal defense is development of contracts of adhesion on the grant of requiring payment medical services which begin to get all greater distribution among medical establishments.

Защита личных неимущественных прав в сфере охраны здоровья осуществляется на общих основаниях, в форме возобновления, компенсации прав. Сроки исковой давности на эти правоотношения не распространяются. Проблемой для частных клиник и лечебно-профилактических учреждений, которые предоставляют платные медицинские услуги, является возможность пациента требовать как минимум возвращения денег за лечение. Единственный способ правовой защиты - разработка договоров присоединения на предоставление платных медицинских услуг, которые начинают получать все большее распространение среди медицинских заведений.

Захист особистих немайнових прав у сфері охорони здоров'я здійснюється на загальних підставах, у формі відновлення, компенсації прав. Строки позовної давності на ці правовідносини не поширюються. Проблемою для приватних клінік і лікувально-профілактичних установ, які надають платні медичні послуги, є можливість пацієнта вимагати як мінімум повернення грошей за лікування. Єдиний спосіб правового захисту - розробка договорів приєднання на надання платних медичних послуг, які починають отримувати все більше поширення серед медичних закладів.
Булеца С. Б. Захист особистих немайнових прав в сфері охорони здоров’я / С. Б. Булеца // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України, ОНЮА. – Одеса : Фенікс, 2009. – Вип. 38. – С. 59-66.
Keywords: охорона здоров'я; особисте немайнове право; платні медичні заклади; відшкодування моральної шкоди; здравоохранение; личное неимущественное право; платные медицинские учреждения; возмещение морального вреда; health; personal non-property rights; paid medical institutions; moral damages