Об’єкти права власності релігійних організацій: від теорії до практики - Кривенко, Юлія Василівна; Кривенко, Ю. В.; Кривенко, Юлия Васильевна; Kryvenko, Iuliia V.; Адаховська, Надія Сергіївна; Адаховська, Н. С.; Адаховская, Надежда Сергеевна; Adakhovska, Nadiia S. (Одеса : НУ "ОЮА", 2021)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних та практичних аспектів щодо об’єктів права власності релігійних організацій. Предметом дослідження є питання теорії і практики правового регулювання відносин, що виникають у разі визначення об’єктів, які належать релігійним організаціям, а також правові та канонічні норми, які використовуються у процесі регулювання названих відносин. Об’єктом дослідження є об’єкти права власності релігійних організацій. Мета дослідження полягає в тому, щоб на основі комплексного аналізу сучасного цивільного законодавства та норм канонічного права розкрити сутність об’єктів права власності релігійних організацій. Прийнятий традиційний поділ об’єктів права власності релігійних організацій потребує вдосконалення. До об’єктів права власності релігійних організацій можуть бути віднесені будь-які об’єкти цивільних прав. Виняток становлять об’єкти, які на підставі закону вилучені з цивільного обороту або обмежені в обороті. Законодавець використовує поняття «культова споруда», «культове майно», «предмети культу», не розкриваючи їх змісту. «Предмети культу» – релігійні засоби, які використовуються у процесі здійснення релігійних обрядів. Запропонований поділ «предметів культу» на чотири групи. Релігійні організації залучають до своїх лав членів громади через мережу Інтернет. Відповідно, виникла необхідність дослідити питання щодо досить специфічного об’єкта права інтелектуальної власності – вебсайту релігійної організації, була запропонована класифікація вебсайтів за різними критеріями. Однак це питання розглянуте лише в загальному контексті та потребує подальшого дослідження з урахуванням специфіки.

Статья посвящена исследованию теоретических и практических аспектов касательно объектов права собственности религиозных организаций. Предметом исследования является вопрос теории и практики правового регулирования отношений, возникающих при определении объектов, принадлежащих религиозным организациям, а также правовые и канонические нормы, используемые в процессе регулирования названных отношений. Объектом исследования являются объекты права собственности религиозных организаций. Цель исследования заключается в том, чтобы на основе комплексного анализа современного гражданского законодательства и норм канонического права раскрыть сущность объектов права собственности религиозных организаций. Принятое традиционное деление объектов права собственности религиозных организаций нуждается в совершенствовании. К объектам права собственности религиозных организаций могут быть отнесены любые объекты гражданских прав. Исключение составляют объекты, которые на основании закона изъяты из гражданского оборота или ограничены в обороте. Законодатель использует понятие «культовое сооружение», «культовое имущество», «предметы культа», не раскрывая их содержания. «Предметы культа» - религиозные средства, которые используются в процессе осуществления религиозных обрядов. Предложено разделение «предметов культа» на четыре группы. Религиозные организации привлекают в свои ряды членов общины через Интернет. Соответственно, возникла необходимость исследовать вопрос о довольно специфическом объекте права интеллектуальной собственности - флеш религиозной организации, была предложена классификация веб-сайтов по различным критериям. Однако этот вопрос рассмотрен только в общем контексте и требует дальнейшего исследования с учетом специфики.

The article is devoted to the study of theoretical and practical aspects of the objects of property rights of religious organizations. The subject of the study is the question of theory and practice of legal regulation of relations that arise in the definition of objects belonging to religious organizations, as well as legal and canonical norms used in the regulation of these relations.The object of study are the objects of property rights of religious organizations. The purpose of the study is to reveal the essence of the objects of property rights of religious organizations on the basis of a comprehensive analysis of modern civil law and canon law.The accepted traditional division of objects of property rights of religious organizations needs to be improved. The objects of property rights of religious organizations can include any objects of civil rights. Exceptions are objects that are withdrawn from civil circulation by law or restricted in circulation. The legislator uses the terms “cult building”, “cult property”, “cult objects”, without disclosing their content. “Cult objects” are religious means used in the performance of religious rites. The division of “cult objects” into four groups is offered.Given that religious organizations attract community members to their ranks through the Internet. Accordingly, it was necessary to investigate the issue of a very specific object of intellectual property rights of a religious organization’s website, and a classification of websites according to different criteria was proposed. However, this issue has been considered only in a general context and needs further study taking into account the specifics.
Кривенко Ю. В. Об’єкти права власності релігійних організацій: від теорії до практики / Ю. В. Кривенко, Н. С. Адаховська // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Є. О. Харитонов (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.]. - Одеса : НУ "ОЮА", 2021. – Вип. 40. – С. 29-34.
Keywords: об’єкти права власності; релігійні організації; предмети культу; вебсайт; объекты права собственности; религиозные организации; предметы культа; вебсайт; objects of property rights; religious organizations; cult objects; website; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE