Supervision (control) in the field of protection of the marine environment in Ukraine: new institutional transformations - Serafimov, V. V.; Серафимов, В. В.; Серафімов, В. В. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
This article describes the reforms that currently occur to improve the legal support for the public (state) administration of marine environment protection in Ukraine in the direction of control and supervision activities in the marine environment of Ukraine. In particular, the author analyzes the latest changes in the institutional support of control and supervisory functions in the field of marine environment protection. In the article it is considered the compelled move of the Government of Ukraine to eliminate two marine environmental inspectorates, which has become the next stage in the reform of the state administration in the state’s environmental sector. This step is a temporary redistribution of the functions of territorial bodies of the State Environmental Inspectorate of Ukraine on the way of building an updated system of efficient public administration, ensuring the reliable fulfillment of the ecological function of the modern Ukrainian state through the implementation of control and supervision procedures in the seaports. It is noted that this will facilitate the gradual formation, in accordance with the Concept of reforming the system of state supervision (control) in the field of environmental protection 2017 of an integrated system of public (state) administration, which could ensure the implementation of reforms in the field of environmental activities, in particular with regard to improving the control and supervision procedures. Initiatives to adopt a special Law of Ukraine “On State Environmental Control” were also supported. У даній статті охарактеризовано реформи, що відбуваються на теперішній час з метою удосконалення правового забезпечення системи публічного (державного) адміністрування охорони морського довкілля в Україні у напрямі контрольно-наглядової діяльності України. Зокрема, автор аналізує новітні зміни у інституційному забезпеченні контрольно-наглядових функцій у сфері охорони навколишнього морського середовища. Розглядає вплив на реформування системи контролю (нагляду) у сфері охорони навколишнього середовища програмних документів природоохоронної сфери: Концепцію реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища 2017 р. та Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року, затверджені Законом України від 28.02.2019 р. У статті розглянуто вимушений крок Уряду України з ліквідації двох морських екологічних інспекцій, що став черговим етапом реформування державного управління у природоохоронній галузі держави. Він є тимчасовим перерозподілом функцій територіальних органів Державної екологічної інспекції України на шляху побудови оновленої системи ефективного публічного адміністрування, забезпечення надійного виконання екологічної функції сучасної Української держави шляхом здійснення контрольно-наглядових процедур у морських портах. Відзначено, що це сприятиме поступовому формуванню відповідно до Концепції реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища 2017 р. інтегрованої системи публічного (державного) адміністрування, спроможної забезпечити реалізацію реформ у сфері природоохоронної діяльності, зокрема щодо удосконалення контрольно-наглядових процедур. Також підтримано ініціативи щодо прийняття спеціального Закону України “Про державний екологічний контроль”.
Нагляд (контроль) у сфері охорони морського довкілля в Україні: новітні інституційні перетворення
Serafimov V. Supervision (control) in the sphere of marine environment protection in Ukraine: new institutional transformations / V. Serafimov // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА “Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. - № 1. – C. 23 - 36.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; environmental protection; marine environmental inspectorates; supervision; охорона довкілля; морські екологічні інспекції; нагляд; охрана окружающей среды; морские экологические инспекции