Взаємозв’язок прокрастинації та мотивації та їх вплив на успішність особистості : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Полякова, Ангеліна Олександрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Робота присвячена теоретико-емпіричному вивченню психологічних особливостей взаємозв’язку прокрастинації та мотиваційної сфери особистості з показниками її успішності. На основі теоретичного аналізу розкрито сутність прокрастинації як багатовимірного феномену, що поєднує емоційні, когнітивні та поведінкові компоненти, а також розглянуто провідні концепції мотивації досягнення та уникнення невдач. За результатами проведеного емпіричного дослідження визначено ключові психологічні чинники, що впливають на рівень успішності особистості. Зокрема встановлено, що підвищений рівень прокрастинації поєднується зі зниженням мотивації на успіх, заниженою оцінкою власних можливостей та страхом відповідальності. Особи з високою мотивацією досягнень демонструють більш виражене відчуття суб’єктивної успішності та меншу схильність до відкладання діяльності. У роботі запропоновано практичні рекомендації щодо зниження проявів прокрастинації, розвитку внутрішньої мотивації, підвищення самоефективності та формування навичок саморегуляції, що сприяють зростанню особистісної та професійної результативності. Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків та списку використаної літератури, що налічує 56 найменувань. The research is devoted to the theoretical and empirical study of the psychological features of the relationship between procrastination and the motivational sphere of the individual, as well as their connection with indicators of personal success. Based on a theoretical analysis, the essence of procrastination is revealed as amultidimensional phenomenon that includes emotional, cognitive, and behavioral components, and leading concepts of achievement motivation and avoidance of failure are examined. The empirical results allowed the identification of key psychological factors thatтinfluence an individual’s level of success. In particular, it was established that an increased level of procrastination is associated with reduced motivation for success, lowered self-assessment of one’s abilities, and fear of responsibility. Individuals with a high level of achievement motivation demonstrate a more pronounced sense of subjective success and are less prone to delaying activities. The work proposes practical recommendations aimed at reducing manifestations of procrastination, developing internal motivation, strengthening self-efficacy, and forming self-regulation skills that contribute to increased personal and professional effectiveness. The thesis consists of an introduction, two chapters, conclusions, and a list of references comprising 56 sources.
Полякова А. О. Взаємозв’язок прокрастинації та мотивації та їх вплив на успішність особистості : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / А. О. Полякова. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 54 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31489
Keywords: прокрастинація; мотиваційна сфера; мотивація на успіх; мотивація уникнення невдач; успішність особистості; самоефективність; психологічні чинники успішності; procrastination; motivational sphere; achievement motivation; avoidance motivation; personal success; self-efficacy; psychological factors of success