Первинний умлаут та причини фонетичних змін у німецькій мові (на матеріали давніх текстів) - Черняєва, І. А.; Cherniaieva, Irina (Одеса, 2017)
У статті розглядається первинний умлаут, реалізований у корені слова у вигляді зміни a > e під впливом наступного голосного /і/. Глибокий статистичний аналіз вокалічних структур на матеріалі давніх німецьких текстів дозволив визначити тенденцію у вигляді гармоніl" широких голосних, що і спричинило зазначену фонетичну зміну.

The article deals with the investigation of the primary umlaut, which was realized in the root of the words as a>e under the infiu- ence of the following vowel /i/. The extensive statistical analysis of the vowel structure on sources of ancient German texts allowed to determine the tendency in the form of the harmony of the wide vowels and it was the reason of this change.
Черняєва І. А. Первинний умлаут та причини фонетичних змін у німецькій мові (на матеріали давніх текстів) / І. А. Черняєва // Одеський лінгвістичний вісник. – 2017. – Вип. 10. – Т.1. – С. 125-127.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; давньоверхньонімецькі тексти; i-умлаут; реалізація кореневого і закореневого голосних; статистика двовокальних сполучень; причини фонетичних змін; Old Нigh German texts; i-umlaut; realization of vowel in and out of the the root; statistics of two-vowel combinations; reasons of the phonetic changes