Політичні і міжнародно-правові етапи історії становлення ОБСЄ - Дубовик, В. Б.; Дубовик, В. Б.; Dubovyk, V. B. (Одеса: Фенікс, 2019)
Стаття присвячена вивченню історії становлення Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) у історичному, політико-дипломатичному та міжнародно-правовому аспектах. Історія становлення ОБСЄ саме на поєднанні цих аспектів стає гармонічною та зрозумілою. Є неможливим досліджувати міжнародно-правові аспекти у відриві від дипломатичних оскільки за своєю суттю ОБСЄ подовжує залишатися об'єднанням держав з невизначеним чітко міжнародно-правовим статусом. ОБСЄ на сучасному етапі походить з загальноєвропейської дипломатичної конференції-НБСЄ, що з часом стала постійно діючою. Поступово вона змінювала свою назву та розширювала наявні механізми реагування та управління, проте, так і не змогла здобути статусу міжнародної міжурядової організації. Причини цього досліджені у нашій статті. Своєю чергою в історії становлення НБСЄ/ОБСЄ можна виділити такі етапи: 1.Становлення НБСЄ від підготовчої конференції до Гельсінського заключного акту. 2.Існування НБСЄ як постійно діючої міжнародної конференції. 3.Зміна назви на ОБСЄ і поступове наповнення інституційною структурою. 4. Спроби наділити ОБСЄ міжнародною правосуб’єктністю.

Статья посвящена изучению истории становления Организации по безопасности и сотрудничеству в Европе (ОБСЕ) в историческом, политико-дипломатическом и международно-правовом аспектах. История становления ОБСЕ именно на сочетании этих аспектов становится гармоничной и понятной. Есть невозможным исследовать международно-правовые аспекты в отрыве от дипломатических поскольку по своей сути ОБСЕ удлиняет оставаться объединением государств с неопределенным четко международно-правовым статусом. ОБСЕ на современном этапе происходит с общеевропейской дипломатической конференции-СБСЕ, что со временем стала постоянно действующей. Постепенно она меняла свое название и расширяла имеющиеся механизмы реагирования и управления, однако, так и не смогла получить статус международной межправительственной организации. Причины этого исследованы в нашей статье. В свою очередь в истории становления СБСЕ / ОБСЕ можно выделить следующие этапы: 1.Становлення СБСЕ от подготовительной конференции Хельсинкского заключительного акта. 2. Существование СБСЕ как постоянно действующей международной конференции. 3. Изменение названия ОБСЕ и постепенное наполнение институциональной структурой. 4. Попытки наделить ОБСЕ международной правосубъектностью.

The article is devoted to the study of the history of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) in historical, political-diplomatic and international legal aspects. The history of the formation of the OSCE on the combination of these aspects becomes harmonious and clear. It is impossible to study international legal aspects in isolation from diplomatic ones, because in essence the OSCE continues to be an association of states with a clearly defined international legal status. At the present stage, the OSCE originates from the Pan-European Diplomatic Conference-CSCE, which over time has become permanent. Gradually, it changed its name and expanded the existing response and management mechanisms, but never managed to obtain the status of an international intergovernmental organization. The reasons for this are explored in our article. In turn, the history of the formation of the OSCE / OSCE can be divided into the following stages: 1. Formation of the CSCE from the preparatory conference to the Helsinki Final Act. 2. Existence of the CSCE as a permanent international conference. 3. Change of name to the OSCE and gradual filling of the institutional structure. 4. Attempts to give the OSCE international legal personality.
Дубовик В. Б. Політичні і міжнародно-правові етапи історії становлення ОБСЄ / В. Б. Дубовик // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2019. – Вип. 63. – С. 20-32.
Keywords: Організація з безпеки та співробітництва в Європі; право міжнародних організацій; міжнародні конференції; міжнародний договір; США; Организация по безопасности и сотрудничеству в Европе; право международных организаций; международные конференции; международный договор; США; Organization for Security and Cooperation in Europe; Law of International Organizations; International Conferences; International Treaty; USA; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE