Історико-правові аспекти розвитку благодійної діяльності - Сербін, Р. А.; Сербын, Р. А.; Serbyn, R. A. (Одеса: Юрид. л-ра, 2014)
У статті проведено аналіз вітчизняного досвіду організації та здійснення благодійної діяльності в історичній ретроспективі та в аспекті нормативно-правового регулювання. Виявлено тенденції розвитку благодійності та досліджено особливості нормативно-правового регулювання благодійної діяльності в різні історичні періоди. Проаналізовано розгалужену систему благодійних закладів і товариств. Звернено увагу на те, що використання грошових коштів, які спрямовуються на благодійну діяльність, контролювалося державою. Досліджено вироблену багаторічними зусиллями суспільства й держави систему допомоги потребуючим категоріям населення. Зроблено висновок про те, що держава розробляє особливі нормативні документи для благодійних організацій, і про історичний характер матеріального й морального заохочення приватних благодійників.
Сербін Р. А. Історико-правові аспекти розвитку благодійної діяльності / Р. А. Сербін // Наукові праці Національного університету «Одеська юридичної академія»: зб. наук. пр./ редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), М. В. Афанасьєва (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва, МОН України, НУ ОЮА.- Одеса: Юрид. л-ра, 2014.-Т. 15.-С. 321-327.
Keywords: благодійна діяльність; благодійне товариство; правове регулювання; контроль; заохочення; благотворительная деятельность; благотворительное общество; правовое регулирование; поощрение; контроль; eleemosynary activity; charity; philanthropist; contro; legal adjusting; encouragement