Основи римського приватного права : конспект лекцій для здобувачів першого (бакалавр.) рівня вищої освіти (спец. D8 «Право» та D9 «Міжнародне право») - Харитонов, Євген Олегович; Kharytonov, Yevhen O. (Одеса : Фенікс, 2026)
У конспект лекцій включено матеріали, необхідні для засвоєння предмету «Основи римського приватного права». У стислій формі викладено курс лекцій з дисципліни, вказана рекомендована література та подано довідкові матеріали, питання для самоперевірки. У розділі «Першоджерела» вміщено фрагменти із Законів ХІІ Таблиць, Інституцій Гая тощо. Розділ «Довідкові матеріали» містить відомості про культуру та юриспруденцію Стародавнього Риму. У додатки включено таблиці та схеми, які допоможуть студентам перевірити засвоєння матеріалу. Конспект лекцій розрахований на широке коло читачів, але насамперед буде корисним студентам, аспірантам і викладачам вищих навчальних закладів юридичних, історичних та інших гуманітарних спеціальностей, а також учням гімназій і ліцеїв гуманітарного профілю. Уявляє інтерес для всіх, хто цікавиться правом, історією та питаннями розвитку цивілізацій.
Харитонов Є. О. Основи римського приватного права : конспект лекцій для здобувачів першого (бакалавр.) рівня вищої освіти (спец. D8 «Право» та D9 «Міжнародне право»). Одеса, 2026. 374 с. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33396
Keywords: римське право; римське приватне право; джерела права; Закони ХІІ таблиць; римська юриспруденція; правові інститути; Римська держава; правова система; кодифікація права; правова культура; Roman law; Roman private law; sources of law; Law of the Twelve Tables; Roman jurisprudence; legal institutions; Roman state; legal system; codification of law; legal culture