Підрозділ 3.2. Ціннісні орієнтації здобувачів вищої освіти в умовах кіберсоціалізації - Татьянчиков, Андрій Олександрович; Tatianchykov, Andrii (Одеса : Видавець Букаєв Вадим Вікторович, 2026)
У розділі наведено результати емпіричного дослідження змін у ціннісних орієнтаціях здобувачів вищої освіти в процесі кіберсоціалізації. Показано, що соціалізація сучасної молоді відбувається під значним впливом інформаційно-комунікаційних технологій та кіберпростору, що призводить до трансформації в тому числі ціннісних орієнтацій особистості. Здійснено теоретико-методологічний аналіз останніх досліджень та публікацій з проблеми дослідження, який показав, що під час кіберсоціалізації ціннісно-смислова сфера особистості може зазнавати значних змін через зростання ролі віртуального образу. Отримані під час емпіричного дослідження дані показали що здобувачі вищої освіти проводять дуже багато часу, взаємодіючи з кіберпростором. Це неминуче відбивається на формуванні в них структури ціннісних орієнтацій. Структура ціннісних та смисложиттєвих орієнтацій є різною для здобувачів різного віку. Спостерігається поступове зменшення значущості вихованості, життєрадісності, старанності, освіченості, відповідальності, раціоналізму. Молоді люди все менше вважають, що за допомогою цих якостей можна досягати значущих цілей. Цінностями, які виходять на перший план стають самоконтроль, сміливість у відстоюванні власної думки, терпимість та частково чесність.
Татьянчиков А. О. Підрозділ 3.2. Ціннісні орієнтації здобувачів вищої освіти в умовах кіберсоціалізації. Концептуальні засади психологічної науки і практики у контексті людиноцентристського виміру в цифрову еру : колективна моногр. Одеса, 2026. С. 201-239. URL: https://hdl.handle.net/11300/32848 ; https://doi.org/10.32837/11300.32848
Keywords: ціннісні орієнтації; смисложиттєві орієнтації; осмисленість життя; ієрархія цінностей; кіберсоціалізація; кіберпростір; здобувачі вищої освіти