Рішення Європейського суду з прав людини про право на свободу об’єднання у політичні партії - Осауленко, С. В.; Осауленко, Світлана Вікторівна; Осауленко, Светлана Викторовна; Osaulenko, S. V.; Osaulenko, Svitlana V. (Одеса : Гельветика, 2019)
У статті автор пропонує для подальшого удосконалення законодавства України про конституційне право на свободу об’єднання у політичні партії враховувати рішення у наступних справах: а) справа «Об’єднана комуністична партія Туреччини та інші проти Туреччини» (визнання дотримання прав меншості однією із загальнолюдських цінностей та здійснення її захисту); б) справа «Соціалістична партія та інші проти Туреччини» (Суд захистив таку цінність, як права меншості, у контексті поновлення державної реєстрації однієї з опозиційних партій Туреччини, а також вирішив конфлікт між такою цінністю, як свобода, у частині свободи асоціацій у політичні партії, та національною безпекою); в) справа «Республіканська партія Росії проти Росії», під час розгляду якої Суд захистив таку цінність, як права меншості, у контексті поновлення державної реєстрації однієї з опозиційних партій Російської Федерації, а також вирішив конфлікт між такою цінністю, як народовладдя, у контексті права окремої особи на участь у політичному житті, та такою цінністю, як громадський порядок, за додержання якого традиційно відповідають органи публічної влади.

Решения Европейского суда по правам человека о праве на свободу объединения в политические партии. В статье автор предлагает для дальнейшего совершенствования законодательства Украины о конституционном праве на свободу объединения в политические партии учитывать решения по следующим делам: а) дело «Объединенная коммунистическая партия Турции и другие против Турции» (признание соблюдения прав меньшинств одной из общечеловеческих ценностей и осуществление ее защиты); б) дело «Социалистическая партия и другие против Турции» (Суд защитил такую ценность, как права меньшинств, в контексте восстановления государственной регистрации одной из оппозиционных партий Турции, а также разрешил конфликт между такой ценностью, как свобода, в части свободы ассоциаций в политические партии, и национальной безопасностью); в) дело «Республиканская партия России против России», при рассмотрении которого Суд защитил такую ценность, как права меньшинств, в контексте восстановления государственной регистрации одной из оппозиционных партий Российской Федерации, а также разрешил конфликт между такой ценностью, как народовластие, в контексте права отдельного лица на участие в политической жизни, и такой ценностью, как общественный порядок, за соблюдение которого традиционно отвечают органы публичной власти.

Decisions of the European Court of Human Rights on the Right to Freedom of Association in Political Parties. In the article, the author proposes for further improvement of the legislation of Ukraine on the constitutional right to freedom of association in political parties to take into account decisions in the following cases: a) the case “United Communist Party of Turkey and Others v. Turkey” (recognition of the observance of minority rights by one from universal values and implementation of its protection); b) The case of the Socialist Party and Others v. Turkey (the Court defended the value of minority rights in the context of the renewal of the state registration of one of the opposition parties of Turkey, and also resolved a conflict between such value as freedom in part freedom of association in political parties, and national security); c) the case “Republican Party of Russia v. Russia”, in considering which the Court defended the value of minority rights in the context of the renewal of the state registration of one of the opposition parties of the Russian Federation, and also resolved a conflict between such a value as democracy in the context of the right of a separate persons to participate in political life, and such value as public order, for which traditionally the authorities of public authority are observing.
Осауленко С. В. Рішення Європейського суду з прав людини про право на свободу об’єднання у політичні партії / С. В. Осауленко // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 23 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2019. – C. 101-107.
Keywords: політичні партії; право на об’єднання у політичні партії; свобода об’єднань; свобода асоціацій; об’єднання громадян; политические партии; право на объединение в политические партии; свобода объединений; свобода ассоциаций; объединения граждан; political parties; the right to unite in political parties; freedom of association; association of citizens