Роль та можливості судової експертизи в механізмі розслідування екологічних злочинів - Черемнова, Антоніна; Cheremnova, Antonina (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі досліджено зростання екологічних злочинів в умовах збройної агресії РФ проти України, окреслено масштаб завданої довкіллю шкоди та обґрунтовано ключову роль судової інженерно-екологічної експертизи у встановленні механізму, причин і наслідків забруднення, а також у забезпеченні ефективного розслідування. Визначено обʼєкти судової інженерно-екологічної експертизи, завдання. На вирішення яких спрямоване її проведення, а також наведено орієнтовний перелік питань, що можуть бути винесені на розгляд експерта. The work examines the growth of environmental crimes in the context of the armed aggression of the Russian Federation against Ukraine, outlines the scale of environmental damage and justifies the key role of forensic environmental expertise in establishing the mechanism, causes and consequences of pollution, as well as in ensuring an effective investigation. The objects of forensic environmental expertise and tasks are determined. The solution of which is aimed at its conduct, and an indicative list of issues that can be submitted to the expert for consideration is also provided.
The role and possibilities of forensic expertise in the mechanism of investigating environmental crimes
Черемнова А. Роль та можливості судової експертизи в механізмі розслідування екологічних злочинів / А. Черемнова // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 138-142. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31257
Keywords: судова експертиза; судова інженерно-екологічна експертиза; екологічні злочини; спеціальні знання; судовий експерт; forensic expertise; forensic environmental expertise; environmental crimes; special knowledge; forensic expert