Розвиток креативних здібностей творчих суб’єктів у процесі синергопереходу до ноосферного розуміння світу - Моргун, О. А.; Morhun, O. A. (My University, 2016)
У статті представлено філософсько-наукове осмислення можливостей розвитку та імпринтингу креативних здібностей у ноосферне світорозуміння. На відповідному філософському підґрунті розглядається складний періодично-фазовий синергоперехід духовно-креативного процесу. Висвітлюються процеси втілення людської креативності в Буття, предметно-творча самореалізація духовної сутності людини в процесах єднання культури і творчості у культуротворчість. Підкреслюється єдність суб’єкт-об’єктної координати в ноосферній всеєдності буття й мислення, а також важливість здійснення культурогенної індивідуально-творчої самореалізації людини в суб’єктивних цінностях, які набувають об’єктивного значення.

В статье представлено философско-научное осмысление возможностей развития и импринтинга креативных способностей в ноосферное миропонимание. На соответствующей философской основе рассматривается сложный периодически-фазовый синергопереход духовно-креативного процесса. Освещаются процессы воплощения человеческой креативности в Бытие, предметно-творческая самореализация духовной сущности человека в процессах единения культуры и творчества в культуротворчество. Подчеркивается единство субъектно-объектной координаты в ноосферном всеединстве бытия и мышления, а также важность осуществления культурогенной индивидуально-творческой самореализации человека в субъективных ценностях, которые приобретают объективное значение.

The article presents the philosophical and scientific understanding of the possibilities of development of creative abilities and imprinting in noospheric outlook. On the basis of the relevant philosophical periodically examines the complex-phase sinergoperehod spiritual and creative process. The author highlights the processes of embodiment of human creativity in Genesis, detail-creative self-realization of the spiritual essence of man in the process of cultural and creative unity in cultural creativit. It is emphasized the unity of the subject-object coordinates in noospheric unity of being and thinking. As well as the importance of kulturogennoy individual creative self-realization in subjective values that acquire objective meaning.
Моргун О. А. Розвиток креативних здібностей творчих суб’єктів у процесі синергопереходу до ноосферного розуміння світу / О. А. Моргун // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 11. - С. 80-83.
Keywords: синергоперехід; ноосферне світорозуміння; креативно-реалізаційний процес; когніція; інтенціональність; ноосферно-синергетичний імпринтинг; синергопереход; ноосферное мировоззрение; креативно-реализационный процесс; когниция; интенциональность; ноосферно-синергетический импринтинг; sinergoperehod; noospheric outlook; creative and implementation process; cognition; intentionality; noosferno synergetic imprinting