Фізична особа – підприємець як суб’єкт вчинення «Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми» - Мельниченко, В. С.; Мельниченко, Владислав Сергійович; Melnychenko, Vladyslav S. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті досліджується досить дискусійне питання на предмет того, чи можна вважати фізичну особу – підприємця службовою особою загалом і зокрема службовою особою юридичної особи приватного права. Саме це і є метою статті. Встановлюється поняття суб’єкта, а також те, що суб’єкт кримінального правопорушення, передбаченого статтею 364-1 Кримінального кодексу України, є спеціальним – службова особа юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми. Наводиться визначення службової особи, яке передбачено частиною 3 статті 18 Кримінального кодексу України, відповідно до якої основними ознаками службової особи є наявність в неї організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, про які більш детально зазначається у Постанові Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про хабарництво». У статті наголошується на тому, що фізичну особу – підприємця слід визнавати службовою особою юридичної особи приватного права, якщо він здійснює організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські функції. На підтвердження даної позиції наводяться приклади судової практики. Щодо визнання фізичної особи – підприємця безпосередньо суб’єктом кримінального правопорушення, передбаченого ст. 364-1 Кримінального кодексу України, то вказане питання розкривається через аналіз цивільного законодавства та відповідної судової практики. Розглядаються організаційно-правові форми юридичних осіб приватного права, а також зазначається те, що до фізичних осіб – підприємців застосовуються ті ж самі нормативно-правові акти, що регулюють діяльність юридичних осіб. Наголошується на тому, що фізична особа – підприємець у господарських відносинах бере участь не як фізична особа, а як суб’єкт підприємницької діяльності, що робить його подібним до юридичних осіб. Робиться висновок, що фізичну особу – підприємця за певних умов слід визнавати суб’єктом кримінального правопорушення, передбаченого статтею 364-1 Кримінального кодексу України.

The article explores a rather debatable question about whether an individual – an entrepreneur – can be considered an official in general and in particular an official of a legal entity of private law. This is what the purpose of the article is. The concept of a subject is established, as well as the fact that the subject of a criminal offense under article 364-1 of the Criminal Code of Ukraine is a special – official person of legal person of private law, regardless of the organizational and legal form. The definition of an official person is provided for in article 18, paragraph 3, of the Criminal Code, according to which the main features of an official person are the presence of organizational, administrative and administrativeeconomic functions, which are indicated in more detail in the Decision of the Plenum of the Supreme Court of Ukraine On judicial practice in cases of bribery. The article notes that an individual entrepreneur should be recognized as an official of a legal entity of private law if he exercises organizational, administrative or administrative-economic functions. Examples of jurisprudence are provided in support of this position. With regard to the recognition of a physical person - entrepreneur as a direct subject of a criminal offence under Art. 364-1 of the Criminal Code of Ukraine, this issue is disclosed through an analysis of civil legislation and relevant judicial practice. Organizational and legal forms of legal entities of private law are considered, and it is also indicated that the same normative and legal acts governing the activities of legal entities apply to natural persons – entrepreneurs. It is noted that a physical person – an entrepreneur in economic relations does not participate as a physical person, but as a subject of entrepreneurial activity, which makes him such a legal persons. It is concluded that the physical person of an entrepreneur under certain conditions should be recognized as a subject of a criminal offense under article 364-1 of the Criminal Code of Ukraine.
Мельниченко В. С. Фізична особа – підприємець як суб’єкт вчинення «Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми» / В. С. Мельниченко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 89 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 49-54.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; суб’єкт; юридична особа приватного права; службова особа; організаційно – розпорядчі функції; адміністративно – господарські функції; фізична – особа підприємець; subject; legal entity of private law; official person; organizational and administrative functions; administrative-economic functions; natural person-entrepreneur