Психологічний профіль вольових характеристик особистості : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Тісовська, Ольга Олександрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У кваліфікаційній роботі надано результати дослідження вольових характеристик особистості двох вікових груп кожна з яких налічує по 25 осіб: І група – особи віком від 18 до 35 років і ІІ група – особи віком від 36 до 50 років. Проведено теоретичний аналіз волі, вольових якостей та способів їх формування. Розроблено програму емпіричного дослідження як загального ступеня розвитку вольових якостей так і за окремими шкалами: відповідальність, ініціативність, рішучість, наполегливість, цілеспрямованість, витримка, енергійність, зосередженість, самостійність. Також більш детально приділено увагу дослідженню вольової саморегуляції. Емпірично доведено, що особи старші за віком (36-50 років) мають більш високий загальний ступінь розвитку вольових якостей. Вони є емоційно зрілими, незалежними від чужих думок під час прийняття рішень, самостійними, проявляють рішучість, мають чіткі наміри та проявляють наполегливість для їх досягнення, вони вміють контролювати свої емоції та реакції. У осіб І групи (18-35 років) ступінь розвитку вольових якостей нижче. У порівнянні з ІІ групою, ця категорія осіб характеризується емоційною незрілістю, залежністю від чужої думки та схильністю до коливань під час прийняття рішень, імпульсивністю та поганим контролем над своїми емоціями та реакціями. Водночас показники відповідальності та ініціативності респондентів І групи мають рівень розвитку вище середнього. The qualification work presents the results of the study of volitional characteristics of the personality of two age groups, each of which has 25 people: Group I – persons aged 18 to 35 years and Group II – persons aged 36 to 50 years. A theoretical analysis of will, volitional qualities and ways of their formation is carried out. A program of empirical research has been developed both in the general degree of development of volitional qualities and on separate scales: responsibility, initiative, determination, perseverance, purposefulness, endurance, energy, concentration, independence. Also, more detailed attention is paid to the study of volitional selfregulation. It has been empirically proven that older persons (36-50 years) have a higher general degree of development of volitional qualities. They are emotionally mature, independent of other people's opinions when making decisions, self-reliant, show determination, have clear intentions and show perseverance to achieve them, they know how to control their emotions and reactions. In persons of group I (18-35 years old), the degree of development of volitional qualities is lower. Compared to group II, this category of people is characterized by emotional immaturity, dependence on other people's opinions and a tendency to hesitate when making decisions, impulsivity and poor control over their emotions and reactions. At the same time, the indicators of responsibility and initiative of the respondents of the first group have a level of development above average.
Тісовська О. О. Психологічний профіль вольових характеристик особистості : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / О. О. Тісовська. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 42 с.
Keywords: особистість; воля; вольові якості; формування вольових якостей; personality; will; volitional qualities; formation of volitional qualities