Концепт права: спроба системної інтерпретації - Горобець, Костянтин (Філософія права і загальна теорія права, 2015)
У статті здійснено спробу логічного аналізу концепту права як основи для системного уявлення про нього. Обґрунтовано науковий статус праворозуміння як науково-дослідної програми. Три основні типи праворозуміння базуються на трьох відмінних варіантах концептуалізації права. Доведено, що концепт права в юридичному позитивізмі виражено в ідеї відсутності у права власного змісту. Юснатуралістичні інтерпретації концепту права виражені в констатації наявності в ньому власного (незалежного) змісту. Соціологічне праворозуміння у ролі концепту використовує судження про максимальну ефективність регулятора. Доведено, що інтегральні проекти інтерпретації права не пропонують самостійного концепту права, у зв’язку з чим вони не можуть претендувати на статус праворозуміння.

В статье предпринята попытка логического анализа концепта права как основы для его системного представления. Обоснован научный статус правопонимания как научно-исследовательской программы. Три основных типа правопонимания базируются на трех отличных вариантах концептуализации права. Доказано, что концепт права в юридическом позитивизме выражен в идее отсутствия у права собственного содержания. Юснатуралистические интерпретации концепта права выражены в констатации наличия в нем собственного (независимого) содержания. Социологическое правопонимание в качестве концепта использует суждения о максимальной эффективности регулятора. Доказано, что интегральные проекты интерпретации права не предлагают самостоятельного концепта права, в связи с чем они не могут претендовать на статус правопонимания.

The article is aimed to logical analysis of the concept of law as the basis for its system representation. Author explains the status of law comprehendence through the idea of research program. Three major types of law comprehendence are based upon three different ways of conceptualizing of law. It is proved that the concept of law in legal positivism is expressed in the idea of absence in law of its own content. Iusnaturalistic interpretations of the concept of law are expressed in a statement that law always has its own (independent) content. Sociological type of law comprehendence uses the concept of law as judgment of maximum efficiency. It is proved that integral projects of interpretation of law does not offer an independent concept of law and therefore they cannot claim to be the type of law comprehendence.
Горобець К. В. Концепт права: спроба системної інтерпретації / К. В. Горобець // Філософія права і загальна теорія права. — 2015. — № 1-2. — С. 211–223.
Keywords: концепт права; праворозуміння; науково-дослідні програми; юридичний позитивізм; юснатуралізм; соціологічне праворозуміння; комунікативна концепція права; правопонимание; научно-исследовательские программы; юридический позитивизм; юснатурализм; социологическое правопонимание; коммуникативная концепция права; concept of law; legal positivism; doctrine of natural law; communicative theory of law