Вербальна токсичність у публічних промовах політиків США, Великої Британії та України (зіставний ракурс) - Шкворченко, Н. М. (My University, 2021)
Статтю присвячено зіставному дослідженню диференційних маркерів вербальної токсичності у виступах американських, британських та українських політиків. Висловлювання політика є токсичними, якщо вони скеровані на руйнування переконань та уподобань опонента і мають шкідливі наслідки для його/її особистості або іміджу. До вербальних маркерів вираження токсичності відносимо експліковане використання політиком ідеологічних, національних, гендерних та інших висловлювань, які принижують особистість іншої (не обов’язково присутньої) людини і дискримінують її. Невербальні маркери вираження токсичності включають тональність мовлення (агресивна, голосна, швидка, вересклива, істерична, пафосна, утрирувана), вираз обличчя (перебільшена міміка, розширені очі, кривляння) і мову тіла (імпульсивні рухи рук і голови, напружена поза тіла, порушення соціальної дистанції). Контрастною рисою токсичної мовленнєвої поведінки американських політиків є дискримінуючи расистські і сексистські висловлювання, які концептуально пов’язані з рухами #BlackLivesMatter і #MeToo. Токсичність британських політиків пов’язується із темами міграції та євроскептицизму (Brexit), англійського націоналізму (Scotxit, NI-xit), а також із відмовою британського принца Гаррі та його дружини Меган Маркл від королівських обов’язків (Megxit) і виникненням у зв’язку з цим новим для британського пабліку дискурсом расизму. Контрастність токсичності тематичних зон в українській політиці визначається національно-патріотичним блоком проблем, які стосуються незалежності України від Росії, мовної політики та корупції. Спільним для політичних дискурсів США, Великої Британії та України є агресивно емоційний тип токсичних політиків (Дональд Трамп, Найджел Фараж, Олег Ляшко), промови яких визначаються конфліктними стратегіями з використанням тактик звинувачення й образи опонента, а також агресивною тональністю мовлення, перебільшеним виразом обличчя і використанням імпульсивних рухів рук і голови, які увиразнюють їх токсичний імідж.
Шкворченко Н. М. Вербальна токсичність у публічних промовах політиків США, Великої Британії та України (зіставний ракурс) / Н. М. Шкворченко // Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Журналістика. – 2021. – Т. 32. – № 4 (2). - С. 163-168.
Keywords: токсичність; політичний дискурс; публічні промови; США; Велика Британія; Україна; зіставне дослідження; вербальний; невербальний; імідж