Kritische bewertung in den auftritten von abgeordneten im deutschen und ukrainischen parlamentarischen diskurs (kontrastive perspektive) - Grydiushko, Olga; Гридюшко, Ольга Олегівна (My University, 2018)
Статтю присвячено проблемі вивчення вираження критичної оцінки у виступах німецьких та українських опозиційних депутатів під час парламентських засіданнях. Критичне оцінювання є визначною особливістю промов опозиційних депутатів, оскільки мета таких депутатів полягає у боротьбі за владу та електорат. Крім того, критика в такому виді дискурсу виступає в якості вторинної аргументації. Під "критичним оцінюванням" розуміють розгляд та оцінку, яка полягає у виявленні та усуненні вад, хиб. Слід зазначити, що під критикою розуміють зазвичай негативну оцінку. Тіло дослідження склали відеозаписи парламентських засідань Бундестагу та Верховної Ради України. Загальний обсяг відеозаписів складає 10 годин (по 5 годин для німецької та української мовної групи), з яких було виділено 60 фрагментів критичного оцінювання. Для дослідження були відібрані промови таких політиків як А. Гауданд, К. Лінднер, А. Вайдель, Р. Лукассен, Ф. Петрі, А. Хофрайтер та ін. серед німецьких опозиційних депутатів та Ю. Тимошенко, О. Ляшко, О. Сотник, С. Соболєв, Р. Семенуха та ін. серед українських опозиційних депутатів. У нашому дослідженні були вивчені лексичні особливості вираження критики в парламентському дискурсі. Дослідження показало, що німецькі та українські депутати звертаються до використання багатьох лексичних, синтаксичних та дискурсивних засобів, зокрема повторень, риторичних питань, спонукальних речень тощо. Так, було виявлено, що німецькі політики в якості маркера критики використовують такі лексичні одиниці як "falsch", "fehlerhaft", а українські депутати - "зрада", "перемога". Слід зазначити, що німецькі опозиційні депутати використовують звертання, а українські депутати зазвичай використовують особові займенники такі як "вони", "їх". Крім того, промови українських депутатів є більш агресивними, на відміну від німецьких депутатів.

The article is devoted to the problem of expression of critical critical evaluation in the speeches of German and Ukrainian opposition deputies during parliamentary sessions. Critical evaluation is a prominent feature of speeches of opposition deputies, since the purpose of such depu- ties is to is the struggle for power and electorate. In addition, it should be mentioned that critical evaluation in political discourse serves as a secondary way of argument. "Critical evaluation" is understood as consideration and evaluation, which is to identify and eliminate defects, failures. It should be noted that critical evaluation is usually understood as a negative assessment. The body of the research material comprised videos of parliamentary meetings of the Bundestag and the Verkhovna Rada of Ukraine. The total volume of videos is 10 hours (5 hours for the German and Ukrainian language groups), where 60 fragments of critical evaluation were distinguished. Speeches of such politicians as A. Gaudand, C. Lindner, A. Weidel, R. Lucassen, F. Petry, A. Hofreiter et al. were selected among German politicians and Y. Tymoshenko, O. Lyashko, O. Sotnik, S. Sobolev, R. Semenukha et al. among Ukrainian opposition deputies. The verbal peculiarities of the expression of critical evaluation in the parliamentary discourse were studied. The research showed that German and Ukrainian deputies are likely to the use a signifi number of lexical, syntactic and discursive means, such as repetitions, rhetorical questions, motivational sentences etc. 1t was discovered that German politicians use lexical units like "falsch", "fehlerhaft" as a marker of critical evaluation, and Ukrainian deputies - "betrayal" and "victory". It should be noted that German opposition deputies use the appeals, and Ukrainian deputies, however, usually use personal pronouns such as "they" and "them". In addition, the speeches of Ukrainian deputies are more aggressive, unlike German politicians.
Grydiushko, Olga. Kritische bewertung in den auftritten von abgeordneten im deutschen und ukrainischen parlamentarischen diskurs (kontrastive perspektive) / O. Grydiushko // Одеський лінгвістичний вісник. – 2018. – Вип. 11. – С. 142-149. DOI https://doi.org/10.32837/2312-3192-2018-11-142-149
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; Парламентський дискурс; депутатський виступ; критичне оцінювання; негативна оцінка; Parliamentary discourse; Public speech; Deputy speech; Critical evaluation; Negative evaluation