Вплив арт-терапії на емоційний стан дітей-переселенців : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Суворова, Анастасія Дмитрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Робота присвячена теоретико-методологічному вивченню особливостей впливу арт-терапії на дітей переселенців. Актуальність дослідження спричинена зростаючою кількістю травмованих дітей. Щоб підростаюче покоління мало здорове майбутнє, необхідно здійснити порядок дій, які допоможуть підтримувати психічне здоров’я населення України, вчасності підростаюче покоління, яке буде відбудовувати цілісність та суверенітет держави. Здійснено теоретичний аналіз арт-терапевтичних технік та способів їх застосування. За результатами емпіричного дослідження визначені показники до здійснення терапевтичного впливу та після проведення програми «Кольори відчуттів». Повторне опитування батьків чи інших офіційних представників дитини, не показало вагомих відмінностей у результаті, але позитивна динаміка спостерігалася навіть після першого заняття. Позитиві зміни відбулися у загальному показникові, також критерію, який пов'язаний із інтересом до навчання та ігор та саморефлексії дітей, вони можуть краще пояснювати свої почуття. На основі дослідження запропоновані практичні рекомендації щодо проведення арт-терапевтичних занять у загальноосвітніх закладах, які повинні здійснюватися за допомогою кваліфікованих осіб чи спеціально навчених працівників навчальних закладів. Та прописані деякі особливості особистості та самого методу арт-терапії, щоб відповідальні особи при проведенні їх уникали. The work is devoted to the theoretical and methodological study of the features of the influence of art therapy on displaced children. The relevance of the study is caused by the growing number of traumatized children. In order for the younger generation to have a healthy future, it is necessary to implement a procedure that will help maintain the mental health of the population of Ukraine, the timeliness of the younger generation, which will rebuild the integrity and sovereignty of the state. A theoretical analysis of art therapy techniques and methods of their application was carried out. According to the results of the empirical study, indicators were determined before the therapeutic impact and after the program "Colors of Feelings". Repeated survey of parents or other official representatives of the child did not show significant differences in the result, but positive dynamics were observed even after the first session. Positive changes occurred in the general indicator, as well as the criterion related to interest in learning and games and self-reflection of children, they can better explain their feelings. Based on the study, practical recommendations are proposed for conducting art therapy classes in general education institutions, which should be carried out with the help of qualified persons or specially trained employees of educational institutions. And some features of the personality and the method of art therapy itself are prescribed, sothat responsible persons avoid them when conducting them.
Суворова А. Д. Вплив арт-терапії на емоційний стан дітей-переселенців : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / А. Д. Суворова . - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 40 с. – Режим доступу:
Keywords: арт-терапія; внутрішньо переміщені особи; діти; емоційний стан; терапевтичний вплив; травма; art therapy; internally displaced persons; children; emotional state; therapeutic impact; trauma