Толерантність як детермінанта ефективності міжкультурної комунікації: соціально-філософський аспект - Компанієць, Л. Г.; Компаниец, Л. Г.; Kompaniyets, L. G.; Убейволк, О. О.; Убейволк, О. А.; Ubeyvolk, O. A. (My University, 2017)
У статті запропоновано аналіз наукових доробків філософів із проблем толерантності в процесі міжкультурних комунікативних відносин. Розглянуто еволюцію феномена толерантності, трансформацію розуміння відповідного феномена в процесі зміни соціокультурного простору. На основі систематизованих підходів до досліджуваного питання розглядається розуміння самого поняття «толерантність» у різних мовах. Висвітлено зміни в інтерпретації толерантності, від констатації потреби в терпимості в релігійній сфері, етичній площині, налагодження міжкультурного діалогу між різними спільнотами до дієвого елемента (детермінанти) ефективності міжкультурної комунікації в системі суспільних відносин у глобальному соціокультурному просторі.

В статье предложен анализ научных исследований философов по проблеме толерантности в процессе межкультурных коммуникативных отношений. Рассмотрена эволюция феномена толерантности, трансформация понимания соответствующего феномена в процессе изменения социокультурного пространства. На основании систематизированных подходов к исследуемому вопросу рассматривается понимание самого понятия «толерантность» в разных языках. Разъясняются изменения в интерпретации толерантности, от констатации потребности в терпимости в религиозной сфере, в этической плоскости, налаживания межкультурного диалога между разными сообществами до действующего элемента (детерминанты) эффективности межкультурной коммуникации в системе общественных отношений в глобальном социокультурном пространстве.

This paper offers the analysis of philosophers’ research on tolerance in the process of intercultural relations. The evolution of tolerance phenomenon, the transformation of understanding of this phenomenon is examined. The understanding of the term “tolerance” in different languages is considered on the basis of systematized approaches. The article gives some explanations about the changes occurring in the interpretation of tolerance: from the patience in religion, in ethical sphere, the developing of intercultural dialogue between various social groups to the acting determinant of intercultural communication efficiency in the system of social relations in globalised socio-cultural space.
Компанієць Л. Г. Толерантність як детермінанта ефективності міжкультурної комунікації: соціально-філософський аспект / Л. Г. Компанієць, О. О. Убейволк // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 74-76.
Keywords: толерантність; соціокультурній простір; міжкультурна комунікація; взаємодія; терпимість; толерантность; социокультурное пространство; межкультурная коммуникация; взаимодействие; терпимость; tolerance; socio-cultural space; intercultural communication; cooperation; patience