Участь законного представника неповнолітнього у кримінальному процесі - Кавецька, Валерія Сергіївна; Кавецька, В. С.; Kavetska, Valeriia S. (Одеса : Гельветика, 2019)
У статті надано загальну характеристику законного представника неповнолітнього в кримінальному процесі України. У процесі життя і розвитку неповнолітнього його відносини з батьками та іншими особами, які можуть бути наділені повноваженнями законних представників, складаються по-різному. Саме прихильність, взаєморозуміння, довіра неповнолітнього до законного представника є прямим шляхом до їх активної, спільної та узгодженої участі в процесуальній діяльності, що, зрештою, сприяє забезпеченню прав і захисту законних інтересів неповнолітнього. Якщо неповнолітній перебуває під опікою установ та організацій, також можна надати йому можливість вибору законного представника з числа адміністрації, працівників цієї установи чи організації, педагогічного складу. Потерпілого неповнолітнього в кримінальному провадженні може представляти представник – особа, яка у кримінальному провадженні має право бути захисником. Що стосується представництва неповнолітніх потерпілих у кримінальному провадженні, то згідно зі статтею 59 КПК України, якщо потерпілим є неповнолітня особа, до участі в процесуальній дії разом із нею залучається її законний представник. Процедура проведення допиту неповнолітніх осіб заснована на загальних положеннях проведення допиту, регламентованих чинним кримінальним процесуальним законодавством. Законний представник здійснює лише представництво інтересів неповнолітнього допитуваного. Завданням захисника є захист прав та інтересів неповнолітнього й за допомогою засобів захисту можливість виявити обставини, які пом’якшують чи виключають кримінальну відповідальність неповнолітнього. Проаналізовано думки щодо природи законного представництва у справах за участю неповнолітніх як у кримінальному, так і у цивільному процесі. Визначено функції законного представника в кримінальному процесі та запропоновано зміни до Кримінального процесуального кодексу України.

The article gives a general description of the legal representative of a minor in the criminal process of Ukraine. In the course of the life and development of a minor, his or her relations with parents and other persons who may be vested with the powers of legal representatives differ in different ways. It is the commitment, understanding and trust of the minor to the legal representative that is a direct way to their active, joint and concerted participation in the legal process,= which ultimately helps to secure the rights and protection of the legal interests of the minor. If the minor is in the care of institutions and organizations, you can also give him the opportunity to choose a legal representative from among the administration, employees of that institution or organization, teaching staff. The victim of a minor in criminal proceedings may be represented by a representative - a person who has the right to be a defender in criminal proceedings. With regard to the representation of juvenile victims in criminal proceedings, under Article 59 of the CPC of Ukraine, if the victim is a minor, his or her legal representative is involved with the proceedings. The procedure for conducting interrogation of minors is based on the general provisions of the interrogation, regulated by the current criminal procedural legislation. The legal representative only represents the interests of the minor interviewee. The task of the defense counsel is to protect the rights and interests of the minor and, through the means of protection, to identify circumstances that mitigate or exclude criminal liability of the minor. Opinions on the nature of legal representation in juvenile affairs in criminal and civil proceedings are analyzed. The functions of the legal representative in the criminal process were identified and amendments to the Criminal Procedure Code of Ukraine were proposed.
Кавецька В. С. Участь законного представника неповнолітнього у кримінальному процесі / В. С. Кавецька // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2019. - № 4. - С. 184-189.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; criminal procedural law; minor; representation; legal representative; кримінальне процесуальне законодавство; неповнолітній; малолітній; представництво; законний представник