Виховний простір вищого навчального закладу як чинник становлення особистості майбутнього фахівця - Романкова, Л. М.; Романкова, Л. Н.; Romankova, L. M. (My University, 2016)
У статті досліджено сучасні особливості філософсько-педагогічної категорії «виховний простір», установлено всезагальне, особливе й одиничне між виховним простором і освітнім простором, між виховним простором і виховним середовищем. Закцентовано увагу на понятті «освітній простір», специфіка й творчість якого виявляє себе у взаємодії з утвореними сферами – політичною, економічною, екологічною, релігійною, інформаційною, культурною, етнічною тощо; він нерозривно пов’язаний з іншими соціально-просторовими феноменами, утворюючи єдиний ноосферний континуум. Освітній простір характеризується обсягом освітніх послуг, потужністю й інтенсивністю освітньої інформації, освітньою інфраструктурою, належить до найбільш загальних і гранично абстрактних концептів філософії освіти. Аналізуються також основні вимоги до створення виховного простору вищого навчального закладу, передумови, принципи розбудови, засоби створення та виховні технології побудови виховного простору.

В статье исследованы современные особенности философско-педагогической категории «воспитательное пространство», установлено всеобщее, особенное и единичное между воспитательным пространством и образовательным пространством, между воспитательным пространством и воспитательной средой. Акцентировано внимание на понятии «образовательное пространство», специфика и творчество которого проявляются во взаимодействии с образованными сферами – политической, экономической, экологической, религиозной, информационной, культурной, этнической и тому подобное; оно неразрывно связано с другими социально-пространственными феноменами, образуя единый ноосферный континуум. Образовательное пространство характеризуется объемом образовательных услуг, мощностью и интенсивностью образовательной информации, образовательной инфраструктурой и относится к наиболее общим и предельно абстрактным концептам философии образования. Анализируются также основные требования к созданию воспитательного пространства вуза, предпосылки, принципы развития, средства создания и воспитательные технологии построения воспитательного пространства.

The article discusses the modern characteristics of space in personality development from the perspective of the philosophy of education. The author explores general, specific and unique correlations between space in personality development and in education, as well as those between space and environment in personality development. The primary focus is on the concept of space in education whose specific characteristics result from its interaction with political, economic, ecological, religious, informational, cultural and ethnic spheres in close association with other social phenomena in a common noospheric continuum. In the philosophy of education, space is regarded as a highly abstract concept which includes the scope of educational services, the wealth of educational information and educational infrastructure. The article also analyzes the major preconditions, principles and means of building space for personality development in higher educational institutions.
Романкова Л. М. Виховний простір вищого навчального закладу як чинник становлення особистості майбутнього фахівця / Л. М. Романкова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 11. - С. 94-98.
Keywords: виховний простір; освітній простір; освітнє середовище; виховні технології; воспитательное пространство; образовательное пространство; образовательная среда; воспитательные технологии; space for personality development; space for education; educational environment; personality development techniques