Правовідносини у сфері ліцензування як об’єкт адміністративно-правової охорони - Скочиляс-Павлів, Ольга Василівна; Скочиляс-Павлів, О. В.; Skochylias-Pavliv, Olha V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Розглянуто актуальні питання правових відносини у сфері ліцензування як об’єкта адміністративно-правової охорони. Вказано, що дослідження ліцензування через призму функцій державного управління дає можливість сформулювати поняття ліцензування як форми реалізації виконавчої влади щодо здійснення правового попереднього та поточного контролю за дотриманням ліцензійних вимог і умов, обліку ліцензованих об’єктів шляхом винесення органом, що ліцензує, адміністративно-правових актів у межах нормативно врегульованої процедури. Комплексно досліджено проблеми адміністративно-правових відносин, що виникають у галузі ліцензування. На основі аналізу наукової літератури визначено поняття адміністративно-правових відносин у галузі ліцензування, під якими слід розуміти врегульовані адміністративно-правовими нормами суспільні відносини, сторони яких є носіями взаємних прав і обов’язків, встановлених і гарантованих в адміністративно-правових нормах законодавства про ліцензування. Також описано характерні особливості адміністративно-правових відносин у галузі ліцензування. Наголошено, що до структури адміністративно-правових відносин у галузі ліцензування входять суб’єкти, об’єкти правовідносин і їх нормативний зміст. Розглянуто питання класифікації суб’єктів адміністративних правовідносин щодо ліцензування. Наведено три групи суб’єктів адміністративних правовідносин: наділені публічно-владними повноваженнями; не наділені публічно-владними повноваженнями; експерти. Акцентується увага на важливості формування системи суб’єктів адміністративного процесу у галузі ліцензування. Досвід правозастосовчої діяльності свідчить про те, що взаємодія суб’єктів ліцензійних правовідносин не забезпечує ефективного вирішення завдань за умов соціально орієнтованої економіки.

Topical issues of legal relations in the sphere of licensing as an object of administrative and legal protection are considered. It is stated that the study of licensing through the prism of public administration functions gives an opportunity to formulate the concept of licensing as a form of implementation of the executive power in the exercise of legal preliminary and current control over compliance with licensing requirements and conditions, accounting of licensed objects by issuing a body licensing administrative and legal acts in within the framework of the regulatory procedure. The problems of administrative and legal relations arising in the sphere of licensing have been comprehensively investigated. On the basis of the analysis of the scientific literature, the concept of administrative and legal relations in the field of licensing is defined, under which should be understood the public relations regulated by administrative and legal norms, the parties of which are the holders of mutual rights and obligations established and guaranteed in the administrative and legal norms of the licensing legislation. Characteristic features of the administrative and legal relations in the sphere of licensing are also described. It is emphasized that the structure of administrative and legal relations in the field of licensing includes subjects, objects of legal relations and their normative content. The classification of subjects of administrative legal relations concerning licensing is considered. There are three groups of subjects of administrative legal relations: endowed with public authority; not endowed with public authority; experts. Emphasis is placed on the importance of forming a system of subjects of the administrative process in the sphere of licensing. The experience of law enforcement activities shows that the interaction of the subjects of licensed legal relations does not provide an effective solution to the problems in a socially oriented economy.
Скочиляс-Павлів О. В. Правовідносини у сфері ліцензування як об’єкт адміністративно-правової охорони / О. В. Скочиляс-Павлів // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 1. - С. 170-178.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; administrative and legal relations; licensing; subjects; peculiarities of legal relations; protection; адміністративно-правові відносини; ліцензування; суб’єкти; особливості правовідносин; охорона