Позитивний та негативний афект у когнітивно-поведінковій терапії депресії : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Карпова, Катерина Дмитрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі розглянуто позитивний та негативний афект у контексті когнітивно-поведінкової терапії депресії. У вступі обґрунтовано важливість дослідженняемоційних компонентів як факторів, що впливають на ефективність терапевтичногопроцесу при лікуванні депресивних розладів. Перший розділ присвячено характеристиці досліджуваних аспектів афекту та опису загальних підходів до його вивчення в рамках когнітивно-поведінкової терапії. Наведено огляд основних концептуальних підходів і зазначено, які показники афекту є релевантними для аналізу змін у пацієнтів із депресією. У другому розділі представлено результати аналізу динаміки позитивного та негативного афекту в процесі терапії. Обговорено загальні тенденції: збільшення позитивних емоцій і зменшення негативних у ході лікування, а також інтерпретацію цих змін у контексті покращення психічного стану. У висновках сформульовано практичні рекомендації для фахівців із психології щодо моніторингу афективних станів під час терапії. Зокрема, підкреслено необхідність зосередження на стимуляції позитивного афекту та корекції негативних емоцій з використанням когнітивно-поведінкових технік. This work examines positive and negative affect within the framework of cognitiv behavioral therapy for depression. The introduction substantiates the importance exploring emotional components as factors influencing the efficacy of therapeut processes in treating depressive disorders. The first chapter provides a general overview of affective aspects and outlin conceptual approaches to studying affect in CBT. It discusses which affective indicato are relevant for analyzing changes in individuals with depression. The second chapter presents findings on the dynamics of positive and negativ affect during therapy. General trends are discussed, such as increased positive emotio and decreased negative emotions over the course of treatment, along with interpretatio of these changes in the context of mental health improvement. The conclusions offer practical recommendations for psychologists on monitorin affective states during therapy. In particular, the emphasis is placed on encouragin positive affect and addressing negative emotions using CBT techniques.
Карпова К. Д. Позитивний та негативний афект у когнітивно-поведінковій терапії депресії : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / К. Д. Карпова. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 46 с.
Keywords: афект; когнітивно-поведінкова терапія; депресія; позитивний афект; негативний афект; результати; інтерпретація; рекомендації; affect; cognitive-behavioral therapy; depression; positive affect; negative affect; results; interpretation; recommendations