ІТ-право з погляду цивілізаційного та концептного підходів - Харитонов, Євген Олегович; Харитонов, Евгений Олегович; Kharytonov, Yevgeniy O. (My University, 2017)
У статті аналізуються засади та значення використання цивілізаційного та концептного підходів для дослідження ІТправа. Розглядаються поняття та ознаки цивілізації. Характеризується право, як елемент цивілізації. Встановлюється місце права у структурі цивілізації. Робиться висновок про необхідність врахування цих обставин при аналізі ІТправа. Розглядаються поняття та ознаки концепту і правового концепту. Робиться висновок про доцільність використання концептного підходу для аналізу ІТ-права. ІТ-право визначається як сукупність («кластер») уявлень, понять, знань, асоціацій, емоцій, що виникають у зв’язку з використанням терміну «І-Тправо», супроводжують і характеризують його.

The article analyses the foundations and significance of using the civilizational and concept approaches for studying ITlaw. The notions and characteristic features of civilization are considered. Law is characterized as an element of civilization. The place of law in the structure of civilization is established. The conclusion is made about the necessity of taking into account these circumstances in the process of analyzing ITlaw. The notions and characteristic features of concept and legal concept are studied. The conclusion is made about the reasonability of using a concept approach while analyzing ITlaw. ITlaw is defined as an array («cluster») of ideas, notions, knowledge, associations and emotions that arise in connection with using the term «ITlaw», complement and characterize it.
Харитонов Є. О. ІТ-право з погляду цивілізаційного та концептного підходів / Є. О. Харитонов // Часопис цивілістики. – 2017. – Вип. 22. – С. 122-127.
Keywords: інформаційні технології; ІТ-відносини; ІТ-право; концепт; цивілізація; право; информационные технологии; ИТ-отношения; ИТ-право; концепт; цивилизация; право; Information Technologies; IT-relations; IT-law; concept; civilization; law