Правопорушення в сфері наукової діяльності: систематизація правового регулювання - Білоус-Осінь, Тетяна Ігорівна; Білоус-Осінь, Т. І.; Bilous-Osin, Tetiana I. (Одеса : Фенікс, 2026)
Наукова діяльність постає фундаментом інноваційного розвитку будь-якої держави, а тому забезпечення її чесності, прозорості та дотримання правових норм є питанням як державного, так і суспільного значення. Через глобалізацію та цифровізацію наукових процесів, а також активне поширення відкритого доступу до результатів наукових досліджень значно зростає ризик правопорушень, зокрема плагіату, фальсифікації даних, недобросовісного використання результатів чужої наукової діяльності тощо. Такі ситуації призводять не лише до втрати довіри до наукових установ, а й сприяють дискредитації дослідників та зниженню якості вітчизняної науки. Доцільним є впровадження відповідальності за порушення академічної доброчесності чинного законодавства, щоб трансформувати її в категорію юридичної.
Білоус-Осінь Т. І. Правопорушення в сфері наукової діяльності: систематизація правового регулювання. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 29-31. DOI: https://doi.org/10.32837/11300.32938
Keywords: наукова діяльність; плагіат; академічна доброчесність; юридична відповідальність; авторське право; scientific activity; plagiarism; academic integrity; legal responsibility; copyright