Правова основа миротворчої діяльності: проблематика та перспективи розвитку - Кравченко , Ю. О.; Kravchenko, Y. O. (Одеса : Фенікс, 2012)
Автор статті зазначає, що Україна, ставши важливим елементом миротворчого процесу, робить свій внесок у розв’язання міжнародних конфліктів, надання допомоги мирному населенню. В цьому полягає головне завдання, задля якого приймались рішення щодо включення в миротворчі операції, формувались соціально-політичні засади їх проведення, створювалась відповідна моральна та психологічна основа для впевненості в діях представників України. Здійснення цих завдань не було б можливим за відсутнос- ті відповідної законодавчої бази, формування якої йшло одночасно з формуванням і розвитком української державності. Важливим її компонентом стало визначення миротворчості як суттєвого елементу співпраці із світовим співтовариством. Це стосувалось як Організації Об’єднаних Націй, так і міжнародних організацій, які також причетні до здійснення миротворчих операцій. У першу чергу це стосувалось НАТО, ОБСЄ, ЄС, СНД як провідних регіональних структур, покликаних не тільки діяти в межах міжнародного права, а й сприяти недопущенню криз. В разі їх виникнення вони повинні застосовувати методи для досягнення миру.
Кравченко Ю. О. Правова основа миротворчої діяльності: проблематика та перспективи розвитку / Ю. О. Кравченко // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 397-401.
Keywords: правова основа миротворчої діяльності; правовая основа миротворческой деятельности; the legal basis for peacekeeping; розв’язання міжнародних конфліктів; развязывание международных конфликтов; the outbreak of international conflict; надання допомоги мирному населенню; оказание помощи мирному населению; assistance to civilians; миротворчі операції; миротворческие операции; peacekeeping operations