Ноосферні механізми взаємодії викладачів і студентів - Шарапановська, Ю. В.; Єрмакова, С. О.; Sharapanovska, Yu. V.; Yermakova, S. O. (Національний університет "Одеська юридична академія"; Міжнародний гуманітарний університет, 2023)
Аадаптивне керівництво викладача у процесі професійної підготовки студентів розглядається нами як здатність педагога обирати й поєднувати різні стилі моніторингу професійної підготовки у контексті природовідповідності на засадах ноосферної парадигми проте залежно від освітньої ситуації. При цьому підвищення адаптивності керівництва досягається за рахунок, наприклад, переформування творчих груп, перепроектування завдань або модифікації навчальних курсів. Вищезазначене підтверджує, що джерелом адаптивного управління науковці вважають інноваційну модель організації професійної підготовки, яка вибудовується з фізичної природи, адже результатом процесів моделювання й конструювання є штучні системи, що тільки частково спроможні спрямувати розвиток за природнім шляхом.
Шарапановська Ю. В. Ноосферні механізми взаємодії викладачів і студентів / Ю. В. Шарапановська, С. О. Єрмакова // Психологія життєвого простору особистості в сучасних умовах кризи, глобалізації та цифрової трансформації суспільного життя : матеріали Міжнар. наук.-практич. конф. (м. Одеса,14-15 верес. 2023 р.). - Одеса : Міжнародний гуманітарний університет. - С. 322-324. Режим доступу : https://doi.org/10.32837/11300.26349
Keywords: ноосфера; теорія управління; адаптивність; освітній процес; educational process; management theory; adaptability; noosphere